Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

ESA are în plan sateliți de navigație pe orbită terestră joasă

31 Octombrie 2022

Direcția de Navigație a ESA plănuiește o demonstrație pe orbită cu noi sateliți de navigație care vor orbita la doar câteva sute de kilometri în spațiu, suplimentând sateliții europeni Galileo, aflați la 23 222 km distanță.

Operând semnale cu valoare adăugată, acești noi sateliți, așa numiții sateliți "LEO-PNT" (Orbită Terestră Joasă — Poziționare-Navigație-Cronometrare), vor testa o nouă abordare — sisteme de navigație prin satelit în mai multe straturi, capabile să furnizeze fără întreruperi servicii de poziționare, navigație și cronometrare, mult mai precise, mai robuste și disponibile peste tot.

Sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), cum ar fi sistemul european Galileo, au transformat deja societatea noastră, iar datorită omniprezenței lor, influența lor continuă să crească. În 2021, numărul global al receptoarelor semnalelor de navigație prin satelit a ajuns la 6,5 miliarde , iar sectorul este preconizat să mențină o rată de creștere anuală de 10% în anii următori.  Dar, în diverse privințe, abordarea GNSS standard se apropie de limitele performanței optime.  Astfel, pentru a se îmbunătăți, devin esențiale servicii suplimentare.

Prin simplul fapt că au o distanță mai mică de parcurs până la Pământ, semnalele de la acești sateliți de navigație pe orbită terestră joasă pot fi mai puternice și pot capabile depăși interferențele și să ajungă în locuri în care semnalele de navigație prin satelit actuale nu pot ajunge.

De asemenea, prin adoptarea unor noi tehnici de navigație și a unei game mai largi de benzi de semnal, sateliții pot răspunde unor nevoi specifice ale utilizatorilor: de exemplu, pe orbite mai joase, sateliții înșiși se deplasează mai rapid în raport cu suprafața Pământului, ceea ce oferă un posibil avantaj în ceea ce privește timpul necesar pentru a atinge poziții foarte precise. De asemenea, unele benzi de frecvențe ar putea ajunge mai ușor în medii dificile, în timp ce alte benzi ar putea oferi o mai mare robustețe și precizie.

Scopul planului ESA de a efectua o demonstrație în spațiu a sateliților de navigație pe orbita terestră joasă este acela de a consolida tipurile de semnale, tehnologiile auxiliare și potențialul acestora pentru servicii viitoare.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA-Science Office