Agenția Spațială Română a găzduit cel de-al 78-lea Comitet Director și cel de-al 33-lea Comitet de Coordonare al Parteneriatului European pentru Supraveghere și Urmărire Spațială
27, February 2024

În perioada 19-21 februarie, Agenția Spațială Română (ROSA) a găzduit la București, la Clubul Militar Național, cea de-a 78-a ediție a Comitetului Director și cea de-a 33-a ediție a Comitetului de Coordonare a Parteneriatului de Supraveghere și Urmărire Spațială al Uniunii Europene (UE SST).

Delegații din statele membre constituente ale UE SST au abordat evoluțiile strategice în domeniul supravegherii și urmăririi spațiale, subliniind importanța asigurării securității și sustenabilității spațiale, precum și a promovării competitivității industriei europene și a start-up-urilor din domeniul SSA.

Oficiali români, reprezentanți ai ROSA, ai Ministerul Apărării (MApN), Serviciului de Telecomunicații Speciale și ai COMOTI – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare, au prezentat contribuțiile României pe plan european și internațional de menținere a standardelor de siguranță în utilizarea spațială atât în scopuri militare, cât și civile.
Președintele, Dr. Pascal Faucher, în cuvântul său de deschidere, a prezentat eforturile și principalele realizări ale Parteneriatului SST al UE, a mulțumit delegaților români pentru minunata organizare și a salutat preluarea Președinției Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic (UN COPUOS) de către Dr. Ulpia Botezatu.