România a participat la Space Summit
8, November 2023
Credit: ESA

În perioada 6-7 noiembrie 2023, delegația României, condusă de domnul Andrei Alexandru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, din care au făcut parte domnul Daniel-Eugeniu Crunțeanu, Director general ROSA și doamna Oana Neagu, responsabil relații internaționale ROSA, a participat la Sevilia, la Space Summit.

Agenda Summitului a inclus reuniunea Consiliului Agenției Spațiale Europene (ESA) la nivel ministerial, cea a Consiliului informal Competitivitate (COMPET) – Spațiu și reuniunea informală comună a Consiliului UE pentru COMPET – Spațiu și a Consiliului ESA, la nivel ministerial. 


Credit: ESA

În cadrul Consiliului ESA, la nivel ministerial, a fost adoptată Rezoluția privind strategia europeană pentru explorarea spațială, transport și sustenabilitate în și din spațiu, precum și propunerea directorului general privind consolidarea ambițiilor Europei pentru un viitor verde și durabil, accesul la spațiu și explorarea spațială. 

SPACE SUMMIT 2023

În cadrul ședinței informale comune UE-ESA, președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene și președinția germană a Consiliului ESA la nivel ministerial au formulat concluzii grupate atfel:

• Utilizarea spațiului pentru a avansa tranziția verde în Europa și măsurile eficiente asupra schimbărilor climatice;
• Protejarea beneficiilor spațiului pentru generațiile viitoare prin activități spațiale durabile;
• Creșterea comercializării în ecosistemul spațial european;
• Asigurarea accesului autonom, fiabil și rentabil la spațiu pentru Europa.

Totodată, în marja acestor reuniuni, Directorul general al Agenției Spațiale Române (ROSA) și Directorul Executiv și Tehnic al Comisiei Naționale pentru Activități Spațiale a Argentinei (CONAE) au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul activităților spațiale în scopuri pașnice.Dl Daniel-Eugeniu Crunțeanu, Director general ROSA si  dl. Raúl M. Kulichevsky, Director Executiv și Tehnic în cadrul Comisiei Naționale pentru Activități Spațiale a Argentinei (CONAE) 
Credit: ROSADl Daniel-Eugeniu Crunțeanu, Director general ROSA si  dl. Raúl M. Kulichevsky, Director Executiv și Tehnic în cadrul Comisiei Naționale pentru Activități Spațiale a Argentinei (CONAE) 
Credit: ROSA