Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Video: Asamblarea modelului de testare a corpului principal al Ariane 6

17 Octombrie 2022

La Portul Spațial European din Guyana Franceză a fost asamblat pentru prima dată un model de testare al corpului principal al rachetei Ariane 6. Ariane 6 este prima rachetă de tip Ariane care va fi asamblată pe orizontală, un proces mai simplu și mai puțin costisitor decât asamblarea verticală mai tradițională.

Unul dintre boosterele P120C poate fi văzut din diferite unghiuri în timpul instalării, înainte de mutarea corpului principal al rachetei pe rampa de lansare și așezarea acestuia în poziție verticală. Mai departe, după ce corpul principal și boosterele au ajuns la locul lor, testele combinate validează compatibilitatea dintre toate componentele sistemului de lansare complet.

Noul vehicul de lansare Ariane 6 al Europei va fi capabil să îndeplinească o gamă largă de misiuni. Ariane 6 va fi disponibilă în două versiuni, în funcție de performanțele necesare: Ariane 62, cu două boostere de propulsie și Ariane 64, cu patru boostere.

  • Ariane 62 poate lansa încărcături utile de aproximativ 4 500 kg pe orbita de transfer geostaționară sau de 10 300 kg pe orbita terestră joasă.
  • Ariane 64 poate lansa încărcături utile de aproximativ 11 500 kg pe orbita de transfer geostaționară și 20 600 kg pe orbita terestră joasă.

Ariane 6 este lansatorul de nouă generație al Europei, menit să asigure Europei accesul la spațiul cosmic la un preț convenabil pentru utilizatorii instituționali. Agenția Spațială Română (ROSA) a obținut participarea României la programul de dezvoltare a celei mai noi rachete europene, Ariane 6, la Consiliul Ministerial ESA din decembrie 2014.

Prin prioritizarea participării României la acest program, ROSA a oferit industriei spațiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni. Acceptarea României în acest program de către ESA alături de doar alte 12 State Membre demonstrează că țara noastră are deja capacități industriale competitive.

Totodată, participarea României la dezvoltarea rachetei Ariane 6 va contribui la dezvoltare tehnologică, inovare și pregătire profesională în domenii de nișă, cu potențial de a consolida rolul pe care România îl joacă în strategia spațială europeană și mondială.Statele Participante sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.

Urmăriți acest film de tip timelapse care surprinde asamblarea modelului de testare a nucleului central al Arianei 6.

Credit video: ESA / Zetapress - M.Pedoussaut