Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

România a participat la exercițiul Global Sentinel 2022, organizat de SUA pentru creșterea cooperării în domeniul securității spațiale

16 August 2022

România a participat în perioada 25 iulie – 3 august 2022 la exercițiul multinațional Global Sentinel 2022 (GS22), organizat de Comandamentul Spațial al Statelor Unite (USSPACECOM) la Vandenberg Space Force Base, California. Delegația României a fost alcătuită din specialiști ai Agenției Spațiale Române (ROSA), Institutului Astronomic al Academiei Române (AIRA), Institutului de Științe Spațiale (ISS) și un reprezentant al Ministerului Apărării Naționale (MApN) din cadrul Agenției Spațiale Militare.

Evenimentul a fost dedicat creșterii interoperabilității în activitatea de supraveghere și urmărire spațială (Space Surveillance and Tracking – SST) și a constat în simulări de misiuni specifice, precum: reintrare în atmosfera terestră, coliziuni între obiecte spațiale artificiale, fragmentări, efectuări de manevre și acțiuni antisatelit (teste Anti-satellite weapons — ASAT). Obiectivul principal al acestui eveniment a fost colaborarea și coordonarea între centrele operaționale în vederea estimării riscurilor SST din spațiul extra-atmosferic, de la planificarea observatiilor astronomice, detectarea obiectelor spațiale, procesarea datelor, până la analiza riscurilor și elaborarea de acțiuni corective.

Fiecare stat participant a organizat câte un centru operațional (SpOC), coordonat de un reprezentant în grupul de decizie (White Cell). Delegația României a fost alcătuită din specialiști ai Agenției Spațiale Române (ROSA), Institutului Astronomic al Academiei Române (AIRA), Institutului de Științe Spațiale (ISS) și un reprezentant al Ministerului Apărării Naționale (MApN) din cadrul Agenției Spațiale Militare.

Picture 1

                  Credit imagine: US Space Command (Toate drepturile rezervate)

RO SpOC a făcut parte dintr-un grup regional (TRANSGLOBAL) împreună cu Polonia și Canada, având ca centru regional de operațiuni spațiale SpOC-ul Canadian. Fiecare națiune participantă a fost rugată să sprijine un centru regional pentru a-și comanda și controla senzorii de conștientizare a situației spațiale pentru a detecta, monitoriza și urmări obiectele de pe orbită. De asemenea, li s-a cerut să răspundă la scenarii, concepute pentru a modela evenimente din lumea reală care necesită cooperare multinațională. RO SpOC a contribuit la misiuni de analiză a coliziunii, fragmentării și reintrării în atmosferă, dar și în cadrul scenariilor de test antisatelit sau manevre pe orbită, atât cu date observaționale, cât și cu analize specifice, realizate în timp util, astfel încât să fie utilizate în cadrul simulărilor.

Acest eveniment, deși nu se află la prima ediție, a cuprins multe premiere: primul la care participă 25 de națiuni, primul care cuprinde centre regionale multinaționale, primul care permite utilizarea de resurse naționale. Cele mai importante rezultate au fost însă parteneriatele și camaraderia înființate între participanți. De asemenea, pentru statele noi din acest an, printre care se numără și România, participarea la eveniment a oferit oportunitatea de a asista la efectuarea operațiunilor spațiale de către specialiștii de top din domeniu, a oferit accesul la echipamente și date esențiale și oportunitatea de a învăța de la cei mai buni ce presupune conștientizarea domeniului spațial. Nu în ultimul rând, a fost o oportunitate esențială pentru a învăța cum se pot pregăti mai bine specialiștii în domeniul spațial.  

Michael Syintsakos, directorul Global Sentinel a declarat „Global Sentinel construiește parteneriate și întărește angajamentul nostru internațional pentru operațiuni spațiale sigure și securizate și ne așteptăm să crească și mai mult”, subliniind astfel încă o dată scopul principal al evenimentului – colaborarea multinațională.

Generalul-maior Michael Morrissey, directorul de politici și planuri al Comandamentului Spațial al SUA (USSPACECOM), a vorbit despre modul în care Global Sentinel promovează o ordine internațională bazată pe reguli, care este importantă pentru toate națiunile care împărtășesc spațiul.

„Consolidarea relațiilor noastre cu aliații și partenerii este crucială pentru menținerea unui mediu spațial sigur și durabil”, a spus Morrissey. „În acest scop, ne extindem rețeaua de țări partenere, organizații internaționale și entități comerciale. Ne concentrăm pe îmbunătățirea interoperabilității noastre cu aliații și partenerii și pe schimbul de informații care aduc conștientizarea situației, sprijin reciproc și inovație tehnologică întreprinderii spațiale.”

Global Sentinel a început în 2014 cu șapte țări participante și a crescut constant acest număr de la an la an. Pentru GS22, participarea din 25 de națiuni include SUA, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Germania, Israel, Spania, Finlanda, Franța, Regatul Unit, Grecia, Italia, Japonia, Republica Coreea, Țările de Jos, Norvegia, Noua Zeelandă, Peru, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Thailanda și Ucraina.

Mai multe informații pot fi accesate aici.

Picture 3                 Credit imagine: US Space Command (Toate drepturile rezervate)

Picture 4                 Credit imagine: US Space Command (Toate drepturile rezervate)