Actualizare 8.12.1014: Imaginea a fost transmisă în cadrul emisiunii Agenţiei Spaţiale Europene “Earth from space” (Pământul văzut din spaţiu), ediţia “Romanian mosaic” (Mozaic românesc). Înregistrarea video este disponibilă aici.
Imaginea săptămânii dată publicităţii astăzi de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este dedicată României şi poartă numele de “Mozaic românesc”, fiind rezultatul a 15 scanări radar făcute de satelitul Sentinel-1A în lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an.
Scanările au fost realizate prin impulsuri radar orizontale şi verticale cu “polarizare dublă”, din care s-a generat culoarea compozit artificială.
În imaginea satelitară furnizată de către ESA sunt vizibili Munţii Carpaţi, care se întind dinspre nord şi peste centrul ţării, dar şi Dunărea – cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană – care traversează ţara de-a lungul frontierei cu Serbia şi Bulgaria, după care se varsă în Marea Neagră prin Deltă – vizibilă în partea dreaptă a imaginii, între România şi Ucraina.
Nu în ultimul rând, capitala României, Bucureşti, poate fi observată în partea sud-estică a ţării, ca un grup de reflecţii radar luminoase care pornesc din centru şi se extind spre exterior.
ESA amintește că România are cea mai mare zonă de păduri virgine din Europa și bogăţii naturale impresionante. Urşi bruni și lupi pot fi întâlniți în zona montană, la poalele munților se află izvoare minerale şi termale, cărora li se adauga varietatea extrem de bogată de păsări, peşti, animale şi plante din Delta Dunării.
ESA aminteşte, de asemenea, ca Bucureştiul va fi în septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregătirii următoarelor generaţii de oameni de ştiinţă din domeniul Observării Pământului.
Despre Sentinel
Familia de misiuni Sentinel a fost dezvoltată de către ESA cu scopul de a îndeplini nevoile operaţionale ale programului Copernicus, cea de-a doua inițiativă spaţială emblematică a Uniunii Europene, după sistemul de poziționare Galileo. Misiunile Sentinel sunt în număr de șase, iar fiecare dintre ele este bazată pe o constelaţie de doi sateliţi, fiecare cântărind 2300 kg.
Sentinel 1 este o misiune radar ce constă într-o constelaţie de doi sateliţi, Sentinel-1A şi Sentinel-1B care vor furniza imagini cu suprafețele de uscat și cele de ocean din Europa, Canada și regiunile polare indiferent de condițiile meteorologice de zi și de noapte și în timp aproape real. La fiecare șase zile sateliții vor furniza imagini ale întregului Pământ. Primul satelit, Sentinel-1A a fost lansat pe o rachetă Soyuz de la portul spaţial european pe 3 aprilie 2014.
În afară de transmiterea datelor către stațiile de sol din întreaga lume pentru diseminare rapidă, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul sateliților din European Data Relay System aflați pe orbite geostaționare.
Datele de la sateliții Sentinel vor fi furnizate în mod gratuit și deschis. Datele brute vor fi analizate și prelucrate de către furnizorii de servicii din sectorul public și privat. Mai multe detalii aici.
Agenţia Spaţială Romană (ROSA) a organizat diferite evenimente dedicate utilizatorilor și furnizorilor de servicii Copernicus cum ar fi conferinţele “Serviciile COPERNICUS în era Sentinel – Beneficii pentru Europa de Est”. De asemenea, în scop de pregătire pentru misiunea de monitorizare a calităţii aerului Sentinel-5 Precursor, planificată pentru lansare în 2016, oamenii de ştiinţă de la opt institute Europene s-au întâlnit la București pentru a testa diferite sisteme aeriene ce vor fi folosite pentru a valida corectitudinea datelor oferite de acest nou satelit. Detalii aici.
Imaginea săptămânii ESA în format hi-res poate fi descărcată de aici.