O nouă verificare a calităţii aerului
29, October 2014

În scop de pregătire pentru misiunea de monitorizare a calităţii aerului Sentinel-5 Precursor, oamenii de ştiinţă din România s-au întâlnit pentru a testa diferite sisteme aeriene ce vor fi folosite pentru a valida corectitudinea datelor oferite de acest nou satelit.

Organizaţia Modială a Sănătăţii estimează că aproximativ 3.7 milioane de oameni au murit prematur, în 2012, ca urmare a expuneri la agenţi poluanţi aflaţi în aer.

Poluarea aerului reprezintă în momentul de faţă cel mai mare risc de sănătate, iar monitorizarea aerului pe care îl respirăm este mai importantă ca niciodată.

Guverne şi organisme precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii se bazează pe date satelitare şi modele computerizate pentru a anticipa mişcarea agenţilor poluanţi aflaţi în aer în scopul elaborării unor strategii de atenuare a efectelor negative.

Planificat pentru lansare în 2016, Sentinel-5P va furniza date cu privire la o multitudine de gaze şi aerosoli ce afectează calitatea aerului si clima. Misiunea va indica, de asemenea, zone unde poluarea are potenţial de a pune în pericol sănătatea publică.

Sentinel-5P – video

Acesta este primul satelit Sentinel dedicat monitorizării atmosferei în cadrul programului European Copernicus – cea mai mare iniţiativă de monitorizare a mediului din lume.

Verificarea corectitudini datelor oferite de instrumentele de pe satelit este foarte importantă, ca în cazul oricărei misiuni de Observare a Pământului.

Aceasta implică de obicei dezvoltarea unor senzori similari care să facă măsurători de la bordul unor aeronave, dar şi aceaştia trebuiesc testaţi la rândul lor. Foarte important, senzorii de pe aeronave sunt folosiţi de asemenea pentru validarea datelor odată ce sateliţii se află pe orbită.

Recenta campanie Airborne Romanian Measurements of Aerosols and Trace Gases (Aromat), a reunit la Bucureşti oameni de ştiintă de la opt institute Europene în scopul de a testa noile sisteme aeriene de validare a masurătorilor satelitare a calităţii aerului.

Coordonată de Belgian Institute for Space Aeronomy, BIRA, din partea ESA, campania a testat senzori precum AirMap dezvoltat de Universitatea din Bremen, sonda de dioxid de azot a Royal Netherlands Meteorological Institute sau small whiskbroom imager al BIRA.

România este un Stat Membru ESA relativ nou şi aceasta este prima campanie de Observare a Pământului ce urmează a se desfăşura în ţară. Actorii principali în această campanie sunt Universitatea din Galaţi, Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială şi Institutlul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectrică.

În plus, exercițiul a servit pentru a pregăti viitoarele campanii de validare intercomparare care pot fi, de asemenea, efectuate în România.

Două zone au fost alese: Bucureşti, un mediu urban mare, cu o mulțime de emisii din trafic – imaginea de mai sus arată în mod clar un nor mare de dioxid de azot emis de oraș, și Valea Jiului, unde marile centralele electrice Turceni și Rovinari generează poluare localizată .

Un avion de cercetare Cessna-207, care a efectuat 50 de ore de zbor, baloane meteorologice și două tipuri de avioane fără pilot au transportat o serie de senzori pentru a măsura distribuția de dioxid de azot, dioxid de sulf și aerosoli. Măsurătorile au fost de asemenea luate de instrumente de la sol pentru comparare.

Multitudinea de măsurări, care sunt acum în curs de analizare, vor forma o bază de date importantă pentru a ajuta la evaluarea calității datelor de la Sentinel-5P.

După cum sugerează și numele, Sentinel-5 Precursor este precursorul instrumentului Sentinel-5 ce se va afla pe sateliți MetOp Second Generation așteptat să fie operațional în 2021.

Din moment ce poluarea aerului este o preocupare imediată, Sentinel-5P este esențială pentru monitorizarea și prognozarea calității aerului la nivel global, precum și pentru înarmarea factorilor de decizie cu informații importante pentru a sprijini elaborarea politicilor până când Sentinel-5 va deveni operaţional.

{phocagallery view=category|categoryid=31|limitstart=0|limitcount=0|displaydetail=0|displaydownload=0}