România intenționează să plătească până la sfârșitul anului datoriile restante la ESA
24, June 2022

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a inițiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Prin acest proiect MCID vizează deblocarea plății contribuției restante a României la fondul de cercetare spațială a ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei. România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanțe acumulate în perioada 2017-2019.

Prin aprobarea acestui proiect se va reobține dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme românești la finanțările ESA și participarea deplină a țării în toate proiectele spațiale europene, inclusiv în cele strategice, cu atât mai importante în context regional.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja: “România trebuie să își respecte angajamentele. Avem o tradiție în participarea la proiecte aerospațiale de anvergură, prin specialiștii noștri de prim rang, apreciați și respectați la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spațial european și este dornică și pregătită să contribuie în continuare prin toate mințile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA.”

Citiți anunțul de pe site-ul MCID.

Proiect de Hotărâre de Guvern

Notă de fundamentare

Programe/Proiecte semnificative ale ESA cu participarea României

Credit imagine: ESA/NASA