Programele de Securitate (Space Situational Awareness (SSA) reprezinta un efort coordonat pentru a detecta și urmări obiecte în orbită în jurul Pământului, precum și pentru monitorizarea fenomenelor naturale, care ar putea provoca daune sateliților din orbită, infrastructurii de la sol și oamenilor. In cadrul programului SSA, Europa isi dezvolta capacitatea de a urmări în mod independent obiectele și fenomenele naturale, care ar putea afecta sateliți în orbită sau infrastructura – cum ar fi rețelele de putere – de pe Pamant.
Acest program al Agentiei Spatiale Europene a fost autorizat în cadrul Consiliului ministerial din noiembrie 2008 și a fost lansat în mod oficial la 1 ianuarie 2009. Mandatul a fost prelungit in cadrul Consiliului ministerial din 2012 până în 2019, fiind finantat tot atunci până în 2016.
După o perioadă inițială de trei ani până în 2011, vor fi implementate servicii complet funcționale în perioada 2012-19, în urma unui acord la Consiliului. Momentan, programul SSA este implementat sub forma unui program opțional cu participare financiară din partea a 13 state membre ESA (Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Gracia, Italia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Spania, Elveția, Marea Britanie). Reprezentată de Agenția Spațială Română, România a aderat la programul ESA SSA în noiembrie 2012.
În ansamblu, sistemul SSA va include:
- senzori – amplasați la sol sau în spațiu
- centre de date (una per segment) – pentru a obține și corela datele de la senzori
- sistem de management (incluzând un centru de date dedicat) – pentru a desfășura un control general al sistemului și al distribuirii datelor
- centre de servicii (unul per segment) – pentru a oferi produse, atenționări sau alerte către clienții SSA
Pentru a afla mai multe, vizitați: http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Space_Situational_Awareness2
Participarea în programele SSA este benefică nu doar pentru omenire în ansamblu, dar și pentru știința, industria și economia din țara noastră.
Programele ESA specifice in care Romania este implicata:
- SWE – Space weather: Monitorizarea condiţiilor în Soare şi în vântul solar, şi în magnetosfera Pământului, ionesferă şi termosferă, care pot afecta infrastructura de pe sol sau pune în pericol viața sau sănătatea umană.
- NEO – Near-Earth objects: Detectarea obiectelor naturale care pot avea un impact potențial asupra Pământului și pot provoca daune
SSA – obiecte aflate în apropierea Pământului. Credit imagine: ESA – P.Carril
Evenimente ROSA dedicate SSA
Pentru a crește nivelul de vizibilitate și înțelegere a acestui domeniu de către publicul larg, dar mai ales de către comunitatea științifică și industria din România care ar putea fi implicată, ROSA a organizat/organizează în România evenimente dedicate acestui subiect precum:
Comunitatea SSA din România (martie 2013)
Între 15 – 21 martie 2013 ROSA a efectuat o analiză pentru identificarea organizațiilor relevante din România care prezintă potențial și interes pentru a fi implicate în programul SSA, cu obiectivul de a facilita realizarea parteneriatelor dintre acestea și organizațiile UE în cadrul unor proiecte viitoare, cu prioritate către acele proiecte ce se vor iniția anul acesta prin licitații ESA. Au fost invitate peste 50 de organizații pentru a-și prezenta CV-urile privind potențialul SSA. Până în prezent, 21 de organizații și-au exprimat interesul de a fi implicate în viitoarele activități SSA (Comunitatea SSA din România).
Prezentări ale comunității SSA din România:
- AIRA SWE
- BITNET
- COMOTI
- CS
- EBI
- GVM
- ICPE – SERVOMOTORS
- ICPE – SPECIALELECTRIC MACHINES
- ICPE PROFILE
- ICPE
- IMT BUCHAREST-ESA
- IMT BUCHAREST DESCRIPTION ESA
- INCDMTM
- PRO OPTICA
- RARTEL
- SIEMENS
- TEAMNET
- TUCN_CGISLab
- TUCN_SST
- TUCN_SWE
- UTBv MIV2
ESA/SSA – “Ziua Industriei în Romania” (7 martie 2013)
Întrucât România este un nou membru și contribuitor la Programul SSA, ESA și ROSA au organizat o “Zi a Industriei”, un prilej real pentru ca ESA să prezinte comunității industriale și științifice de la noi programului SSA și să identifice în rândul acesteia posibilități de colaborare, precum și eventuale elemente de infrastructură specifică SSA. Au fost prezenți 45 de participanți și 21 de organizații din România (agenți economici, institute de cercetare, universități) și opt reprezentanți de la ESA, între care: Directorul Tehnic al Programului SSA, Responsabilul SWE/SSA, Responsabilul NEO/SSA, Responsabilul SST/SSA, Responsabilul pentru infrastructura terestră și Responsabilul pentru politicile de program și date.
Agenda evenimentului.
Prezentările ESA pot fi consultate la sediul ROSA în conformitate cu politica ESA.
Sesiunea informativă ESA SSA (martie 2013)
The International Conference on Solar and Heliospheric Influences on the Geospace (1-5 octombrie 2012), un eveniment organizat de Institutul de Geodinamică al Academiei Române în colaborare cu ROSA. Următoarele prezentări pe tema SSA au fost susținute:
- Heliophysics: Anatomy of Solar Anger, Dr. Ilia Roussev
- Where communication and space weather meet, Dr. Petra Vanlommel,
- Space weather data and services at ROB/SIDC, Dr. Ingolf Dammasch
- Interstellar Neutral Atoms and Their Journey through the Heliosphere, Dr. Elena Moise
- COMESEP Project: Space Weather Impact forecasting, Dr. Olga Malandraki
- Heliophysical research in Greece: the space weather perspective, Dr. Olga Malandraki
- Long term solar and geomagnetic activity. Consequences on the terrestrial climate at regional scale, Dr. Venera Dobrica
“International workshop on Space, Science, Technology and Applications” (septembrie 2012). Următoarele prezentări pe tema SSA au fost susținute
- Marco Polo-R – Sample return mission for Near-Earth Asteroids, in study to ESA, Dr. Mirel Birlan
- Solar and stellar surveyor space telescopes, Dr. Cristiana Dumitrache
- Observing Near-Earth Asteroids in the frame of Space Situational Awareness, Drd. M. Popescu
- Romanian experiments for Ionosphere and Earth orbits monitoring, O. Cristea.
- Conferința “First IAA Conference on Space Systems as Critical Infrastructures” (septembrie 2012).
Workshopul “Space Situational Awareness – SSA” (aprilie 2012)
“Conferința internațională de Apărare Planetară” (mai 2011)
Evenimentul “Future of Planetary Defense”, destinat tinerilor și studenților (mai 2011)
Workshop-ul “Future Small Bodies Missions: Discussing the Synergies Between” (mai 2011)