Reuniți pe 28 mai 2019 la Bruxelles, miniștrii responsabili cu spațiul ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) și ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au adoptat rezoluția “Spațiul ca facilitator” (Space as an Enabler). Consiliul de Spațiu, principal instrument de armonizare a politicii spațiale din Europa, a fost reunit pentru prima data în ultimii 8 ani la inițiativa României. Au participat miniștrii responsabili pentru spațiu din țările europene, România fiind reprezentată de ministrul cercetării și inovării, profesorul Nicolae Hurduc și de președintele Agenției Spațiale Române, doctorul Marius-Ioan Piso.
Agenția Spațială Română (ROSA) a inițiat la nivel de lucru reînființarea acestui Consiliu în cadrul ESA și a efectuat demersurile necesare pentru includerea acțiunii în programul Președinției României la Consiliului UE. Realizarea practică aparține grupului de experți și diplomați ai ROSA și ai Reprezentanței României la Uniunea Europeană, care au încheiat cu succes o acțiune de leadership a României la nivel european.
Printr-o strategie constantă de timp de doua decenii, ROSA participă la misiuni spațiale internaționale, dezvoltă aplicații în domeniul economic și social cu valoare adăugată și multiplicare ridicată și generează capacitate și infrastructură la nivel național. În prezent funcționează nouă Centre de competență pe domenii nișă ale activităților spațiale, iar mai mult de 85 de entități românești industriale, de cercetare și academice lucrează direct cu Agenția Spațiala Europeană (ESA), la nivelul cel mai ridicat de pretenții de calitate și stabilitate impus de misiunile spațiale. În structura ROSA, coordonarea este realizată de specialiști cu nivel înalt de pregătire și recunoaștere internațională, un număr de cinci fiind membri ai prestigioasei Academii Internaționale de Astronautică (IAA).
Succesul acestei acțiuni este o dovadă clară a rolului important pe care îl au relațiile științifice și tehnice și industriale în cooperarea internațională. Colaborarea internațională înseamnă, în mod special în domeniul spațial, dar și în alte domenii de infrastructură de înalt nivel, realizarea unui scop comun care nu admite note mai mici de maxim. Încălcarea regulilor tehnice, etice sau financiare conduce la efecte asupra tuturor participanților și anulează investițiile de specialiști, timp și financiare efectuate. Stabilitatea și recunoașterea organizațiilor implicate este condiția necesară.
România, prin Agenția Spațială Română, este recunoscută și reprezentată internațional la nivelul deosebitelor sale capacități și posibilități naționale. În acest an, ROSA a încheiat un acord de cooperare regională cu Agenția Spațială Elenă, a semnat un acord SSA (Space Situational Awareness – Securitate Spațială) cu USSTRATCOM, Comandamentului Strategic al Statelor Unite și a fost admisă ca membru deplin în ISECG (International Space Exploration Coordination Group – Grupul de Coordonare pentru Explorare Spațială Internațională), un grup de 17 agenții spațiale care coordonează programele globale de explorare spațială.
În acest an,au fost organizate în România mai multe conferințe importante, pe domenii ca aplicațiile spațiale în agricultură, în colaborare cu ONU, „Conferința Internațională referitoare la Soluții Spațiale pentru Agricultură Durabilă și Agricultură de Precizie”, comunicații satelitare sigure cu ESA, „Industry Workshop for Secure Satcom for Safety and Security”, urmând a avea loc „Workshopul ScyLight de comunicații optice” cu ESA, cea de-a 8-a conferință regională Copernicus „Spațiul pentru o Societate Sigură și Dezvoltare Durabilă” și cea de-a 8-a ediție a „Conferinței dedicate Sistemelor Spaţiale ca Infrastructuri Critice” cu Academia Internațională de Astronautică.
În avanpremiera Consiliului Spațiu, pe 13 februarie 2019, ROSA a organizat evenimentul „Space as Enabler” împreună cu Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizațiile Internaționale cu sediul la Viena, în cadrul celei de-a 56-a sesiuni a Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru Utilizări Pașnice ale Spațiului Extraatmosferic (UN COPUOS), în fața a 92 de state din toate continentele și a 40 de organizații observator.