Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

USSTRATCOM semnează cu ROSA acordul de cooperare spațială cu numărul 100

28 Aprilie 2019

Pe 25 aprilie 2019, Agenția Spațială Română (ROSA) a semnat un acord SSA (Space Situational Awareness – Securitate Spațială) cu USSTRATCOM, un moment cheie pentru Comandamentul Strategic al Statelor Unite, întrucât acordul este cel cu numărul 100. Astfel de acorduri promovează deschiderea, predictibilitatea operațiunilor spațiale și transparența activităților spațiale.

Începând cu 25 aprilie 2019, România este cea de-a 20-a națiune care participă în acorduri de schimb de date SSA cu USSTRATCOM, alături de Australia, Japonia, Italia, Canada, Franța, Republica Coreea, Regatul Unit, Germania, Israel, Spania, Emiratele Arabe Unite, Belgia, Norvegia, Danemarca, Brazilia, Olanda, Regatul Thailanda, Noua Zeelandă și Polonia, două organizații interguvernamentale (Agenția Spațială Europeană și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici), precum și alți 78 de proprietari, operatori sau lansatori de sateliți.

În 2011, USSTRATCOM a fost mandatat să semneze acorduri SSA în numele Guvernului Statelor Unite cu agenții guvernamentale și deținători sau operatori de sateliți comerciali pentru a pune la dispoziție informații precum evaluarea riscurilor de coliziune, lansări, scoateri de pe orbită și asistență pentru reintrare în atmosferă.

„Semnarea celui de-al 100-lea acord este un moment extrem de important,” a declarat viceamiralul Dave Kriete, Adjunct al Comandamentului Strategic al Statelor Unite. „Monitorizarea eficientă și securitatea spațială necesită cooperare – nu putem îndeplini aceste acțiuni de unii singuri. Încurajăm în continuare noi acorduri, care sedimentează legături și permit comunității spațiale să fie mai eficientă în activitățile sale, sporind siguranța spațială pentru toate națiunile.”

USSTRATCOM va continua să lucreze cu toate națiunile spațiale responsabile pentru a asigura un mediu spațial sigur, durabil și stabil.

„Acest acord cu USSTRATCOM reprezintă un moment cheie în acțiunile României prezente și viitoare de dezvoltare a capabilităților în domeniul monitorizării spațiale”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA). „În ultimul deceniu, Agenția Spațială Română a investit în mod constant în programe și proiecte de siguranță spațială, fiind conștientă de importanța bunurilor spațiale ca infrastructuri critice pentru societatea noastră. În acest context, acest acord se plasează în centrul eforturilor noastre SSA, fiind totodată un important pas înainte, construit pe o colaborare pe termen lung dintre Romania și Statele Unite. Salutăm acest acord care nu face decât să întărească colaborarea dintre națiunile noastre.”

Dr. Piso a explicat că România s-a numărat printre primele state est-europene care au semnat acorduri de colaborare cu NASA în anii 70’, preluând și analizând imagini de la sateliții americani. Mai recent, țările noastre colaborează în domenii precum: explorare spațială, Stația Spațială Internațională, nano-sateliți și apărare planetară. România și Statele Unite au lucrat, de asemenea, la aplicații spațiale pentru agricultură de precizie, telemedicină și monitorizarea dezastrelor.

2019 04 Acord B

„Acordurile SSA formalizează relațiile cu alte națiuni și sunt cruciale pentru normalizarea viitoarelor operațiuni spațiale,” a declarat contraamiralul Richard Correll, director USSTRATCOM pentru planuri și politici. „Pe măsură ce spațiul devine din ce în ce mai revendicat, astfel de acorduri ne duc mai aproape de stabilirea unor norme pentru activitățile spațiale.”

USSTRATCOM are responsabilități globale trasate prin Planul Unic de Comandă, care includ activități strategice de descurajare, operațiuni nucleare, operațiuni spațiale, operațiuni coordonate în spectrul electromagnetic, atacuri globale, sisteme de apărare antirachetă, analiză și localizarea țintelor.

Imagine principală: Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso (centru), Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), semnează Acordul SSA SUA-România pe 25 aprilie 2019, la sediul ROSA din București, alături de locotenent colonel Matthew Kimsal (stânga), reprezentatul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și Mircea Cernat, inginer cercetător științific gr. I ROSA.

Imagine secundară: Contraamiralul Richard Correll, director USSTRATCOM pentru planuri și politici, semnează Acordul SSA SUA-România la sediul USSTRATCOM de la Baza Aeriană Offutt, Nebraska, pe 4 aprilie 2019. Credit imagine: USSTRATCOM