Ziua Asteroidului 2022
30, June 2022

Pe 30 iunie 2022, întreg globul sărbătorește Ziua Asteroidului, un eveniment internațional recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, ce are scopul de a atrage atenția asupra riscurilor de impact cu asteroizi și metodele prin care Pământul poate fi protejat.

Evenimentul a fost stabilit în această zi în amintirea impactului unui asteroid cu Pământul produs în Tunguska, Siberia, în 1908, cel mai puternic din istoria recentă.

Cu această ocazie, vor avea loc o serie de evenimente online, în toată lumea.

Misiunea evenimentului Ziua Asteroidului, ce are loc în fiecare an pe 30 iunie, este de a inspira, implica și educa publicul cu privire la oportunitățile și riscurile asteroizilor.

După doi ani în mediul virtual, Ziua Asteroidului va  fi sărbătorită în Luxemburg, în cadrul evenimentului Asteroid Day LIVE 2022. Experții în asteroizi se vor reuni la Luxemburg pentru a lua parte la un program de patru ore plin de paneluri și interviuri individuale.

 

Asteroid Day small

Cercetarea în domeniul asteroizilor și al apărării planetare nu a fost niciodată mai intensă. Există mai multe misiuni în desfășurare sau planificate care au drept țintă asteroizii. În luna octombrie a acestui an, NASA va intra în istorie prin efectuarea primului test de deviere a unui asteroid cu misiunea DART.

Momentele principale ale emisiunii Asteroid Day LIVE sunt reprezentate de cele șapte paneluri de discuție, care acoperă întreaga gamă a științei și cercetării  asteroizilor.

Asteroid Day LIVE va fi difuzat pe 30 iunie prin intermediul site-ului Asteroid Day, TwitchTV, YouTube sau pentru orice abonat la satelitul SES.

Dr. Dorin Prunariu, președinte de onoare al ROSA și vicepreședintele Fundației Asteroid, este unul dintre speaker-ii obișnuiți din cadrul evenimentului Ziua Asteroidului. Și în acest an primul și singurul român care a ajuns în cosmos va susține o prezentare în cadrul evenimentului transmis live

Ziua Asteroidului este un program educațional și de conștientizare dinamic, menit să inspire lumea în privința asteroizilor, să explice rolul acestora în formarea Universului, cum le putem folosi resursele, cum pot asteroizii să faciliteze explorarea și cum ne putem proteja planeta de impacturile cu asteroizi. Ziua Asteroidului este un program coordonat de Asteroid Foundation, o organizație non-profit din Luxemburg.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Asteroid Day / ESA-P.Carril