Yuri’s Night — o noapte întreagă pentru sărbătorirea explorării spațiului
8, April 2015

Data de 12 aprilie marchează la nivel internaţional aniversarea primului zbor al unui om în spaţiul cosmic, Yuri Gagarin, precum şi a primului zbor al unei navete spaţiale, ambele evenimente având loc în aceeaşi zi, însă la o distanţă de 20 de ani unul de celălalt – 1961, respectiv 1981. „Yuri’s Night” (trad. Noaptea lui Yuri) reprezintă o bună oportunitate de a celebra reuşitele omenirii în domeniul spaţial, de a încuraja viitoarele generaţii de exploratori şi de a promova rolul esenţial al spaţiului cosmic pentru crearea unui viitor mai bun şi paşnic.

Organizaţiile interesate pot alege dintr-o paletă largă de activităţi cu scopul de a sărbători „Noaptea lui Yuri”, de la sesiuni de comunicări ştiinţifice şi observaţii astronomice, până la petreceri în cluburi sau întâlniri ale publicului cu specialişti în astronomie şi astronautică.

În ediţiile precedente ale evenimentului, „Noaptea lui Yuri” a fost sărbătorită la nivel internaţional prin petreceri masive organizate în Los Angeles, San Francisco, Houston şi Stockholm, prin mesaje trimise de astronauţii şi cosmonauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale sau prin închinarea simbolică a unui pahar la staţia de cercetare de la Polul Sud.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială a evenimentului, https://yurisnight.net.

Activităţile înscrise la nivel mondial pentru sărbătorirea „Yuri’s Night” 2015 sunt listate aici.