Yuri’s Night 2011
11, April 2011

“Noaptea lui Yuri”, la ceas aniversar

Ca şi în alţi ani, Agenţia Spaţială Română coordonează “Noaptea lui Yuri” în România. Acest eveniment sărbătoreşte, pe plan mondial, primul zbor în cosmos al unui om – Yuri Gagarin – la data de 12 Aprilie 1961.

Anul acesta, Noaptea lui Yuri are o însemnătate specială, împlinindu-se 50 de ani de la acest eveniment care a deschis noi orizonturi umanităţii.

În ţara noastră, manifestări dedicate Nopţii lui Yuri au loc în mai multe localităţi. La Braşov, liceenii expun postere şi rachetomodele; la Bucureşti, clubul Wings şi Euroavia găzduiesc o petrecere; la Câmpeni, în judeţul Alba, elevii şcolii cu clasele V-VIII simulează orbite şi vizionează prezentări powerpoint. Tinerii clujeni sunt invitaţi la o sesiune de astrofizică la Centrul pentru Excelentă în Astronomie, iar elevii Grupului Şcolar Horea din Deva discuta despre “Om şi Univers”. La Hunedoara, elevii Colegiului Economic Emanuil Gojdu concluzionează – “50 egal infinit”, la Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic găzduieşte “Astronomia pentru Toţi”, iar la Turda, Scoala Avram Iancu găzduieşte o petrecere spaţială şi bijuterii cosmice. Nici elevii din Zalău nu uita să spună “La mulţi ani, Yuri”, alături de micii orădeni reuniţi în Orăşelul Copiilor, în vreme ce studenţii timişoreni dezbat probleme de drept internaţional spaţial alături de un expert ROŞA. Instantanee de la aceste evenimente, precum şi de la cele din anul trecut, vor putea fi văzute la adresa http://noaptealuiyuri.blogspot.com

Anul 2011 este un an deosebit şi pentru ţara noastră, aniversand-se 30 de ani de la primul zbor cosmic al unui roman, Dumitru Dorin Prunariu, în luna Mai a anului 1981.