World Space Week 2015 sărbătorește descoperirile spatiale
23, September 2015

World space Week 2015, sărbătoarea internațională a științei, tehnologiei și a contribuției lor la îmbunătățirea condiției umane, va avea loc în acest an între 4-10 octombrie, ca urmare a succesului ediţiei din 2014, când au avut loc peste 1400 de evenimente în 80 de țări care au sărbătorit beneficiile aduse de spațiu și încântarea generată de explorarea spațială.

Tema evenimentului din 2015 – “Discovery” – va inspira organizatorii din întreaga lume să creeze evenimente interesante în școli, universități, centre de știință, planetarii, companii și muzee în contextul descoperirilor deosebite pe care explorarea spațială le-a adus omenirii.

Pentru World Space Week, “Descoperire” înseamnă exploare spaţială, misiuni ESA cum ar fi Gaia, Kepler, Herschel, Hubble etc., descoperirea de noi galaxii, exoplanete, asteroizi şi comete.

World Space Week constă în evenimente de educaţie spațială şi promovare a spaţiului organizate de agenţii spaţiale, companii aerospaţiale, şcoli, planetarii, muzee şi cluburi de astronomie din întreaga lume într-un interval comun de timp. Aceste evenimente sincronizate dedicate spaţiului atrag mai mult public şi o mai mare atenţie din partea mass-mediei. Ediţia din 2014 a înregistrat o popularitate record: 1600 evenimente, aproape dublu faţă de anul anterior și evenimente organizate în 72 de țări. În plus, publicul total începând cu 2007 a ajuns la peste 2 milioane participanţi și aproape 500 milioane de afișări în media.

Puteţi rămâne la curent cu noutăţile referitoare la World Space Week 2015 urmărind conturile globale de Twitter şi Facebook, prin urmărirea hashtagului #WSW2015 pe Instagram și Pinterest sau pe site-ul oficial World Space Week.

Despre World Space Week

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că World Space Week va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4-10 octombrie, aceste date comemorând două evenimente: 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967: Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnicw a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Eevenimentul World Space Week este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea World Space Week în propriile țări.

Începând cu prima ediție, World Space Week a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrării spaţiului.

2015poster

Posterul oficial al World Space Week 2015