Workshopul “Marea Neagră din Spațiu”
16, June 2016

În perioada 28-30 septembrie 2016, Agenția Spațială Română (ROSA), Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” și Agenția Spațială Europeană (ESA) organizează workshopul “Marea Neagră din Spațiu”. Evenimentul va avea loc la Hotel Flora din Constanța, România.

Marea Neagră este o regiune cu importanță strategică în arena politică, caracterizată de apariția unei creșteri economice dinamice și afectată în ultimii ani de transformări importante ale mediului înconjurător și ale climei care necesită o monitorizare continuă.

Mediul Mării Negre a început să sufere modificări ecologice la începutul anilor 1970 ca urmare a mai multor activități antropogene dezvoltate în regiune. Ecosistemul mării este dezechilibrat, iar acest lucru poate fi observat în calitatea rezervei de pește sau prin prezența unor specii care nu sunt endemice. Poluarea este un alt factor ce a avut un impact negativ asupra mării, precum și eroziunea regiunii de coastă și procesele climatice ce au loc la nivel global.

În acest context, Observarea Pământului reprezintă o oportunitate de a monitorizare și analiza acești factori și de a oferi soluții științifice de ultimă generație ce pot avea un impact pozitiv asupra regiunii.

Capacitățile de observare a Pământului aflate în expansiune, datorită proiectelor spațiale precum sateliții Sentinel, precum și accesul la date pe termen lung capabile să evidențieze schimbări, oferă oamenilor de știință instrumentele necesare pentru a veni cu soluții care să ducă la îmbunătățirea calității mediului înconjurator.

Workshopul de la Constanța se va concentra asupra oportunităților de cercetare și dezvoltare în domeniul Observării Pământului pentru bazinul Mării Negre și Delta Dunării, ce pot reprezenta baza pentru investiții viitoare ale ESA.

Rezultatul tangibil al workshopului va fi un raport care va cuprinde principalele idei și recomandări identificate pe perioada evenimentului cu privire la activități științifice, dezvoltarea de aplicații și inovații în domeniul serviciilor, având drept public țintă mai mulți utilizatori (comunitatea științitifică, sectorul privat, sectorul public, organizații internaționale).

Înscrierea de abstracte pentru workshop este deschisă, iar înregistrările vor fi deschise în perioada iulie-septembrie 2016. Mai multe detalii despre workshop găsiți aici.

Anterior workshopului, în perioada 26-27 septembrie, va avea loc un o sesiune de formare intitulată “Black Sea from Space SNAP Training “, ce se adresează studenților și oamenilor de știință. Mai multe detailii despre sesiune aici