Vizita delegației ESTEC în România
19, April 2018

În perioada 4–5 aprilie 2018, s-a aflat la București, în vizită oficială, o delegație a Agenției Spațiale Europene (ESA) – Centrul European de Cercetare si Tehnologie Spațială (ESTEC), pentru a explora posibilitățile de intensificare a implicării entităților din România în activitățile derulate de ESA-ESTEC.

Delegația a fost condusă de Directorul ESA-ESTEC, Dl. Franco Ongaro, care a fost însoțit de cinci experți: dl Torben Henriksen, Directorul Departamentului de Mecanică, Dl Gaetan Piret, Șeful Centrului de Testare al ESTEC, Dl. Frederic Teston, Directorul Departamentului Sisteme, dl Matthew Bullock, Șeful Secției de Implementare Tehnologică și Dl. Zoran Sodnik, expert în sisteme laser.

Centrul European pentru Cercetare și Tehnologie Spațială este centrul tehnic al Agenției Spațiale Europene (ESA) — locul unde cele mai multe proiecte ESA prind contur și sunt dezvoltate de-a lungul mai multor etape. În urmă cu 50 de ani, pe 3 aprilie 1968, centrul ESTEC a fost inaugurat la Noordwijk, în Olanda. În tot acest timp, ESTEC a devenit cel mai mare sediu ESA și centrul tehnic și organizațional al sectorului spațial european.

Centrul sprijină industria spațială europeană și colaborează cu organizații precum institute de cercetare, universități și agenții spațiale din Statele Membre ESA. România este cel de-al 19 Stat Membru ESA, iar participarea României la ESA este coordonată de Agenția Spațială Română (ROSA).

Delegația a fost primită de Președintele ROSA, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, alături de Ministrul Cercetării și Inovării, Dl. Nicolae Burnete, precum și reprezentați ai României în Comitetele ESA, echipa executivă a Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR, Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată, precum și reprezentanți ai comunității științifice.

2018 04 Vizita ESTEC Image B

Credit imagine principală: ROSA
Credit imagine secundară: MCI