Videoconferință la nivelul miniștrilor din Uniunea Europeană, responsabili de domeniul spațiu
30, May 2020

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. fiz. Marius-Ioan Piso, a participat împreună cu secretarul de stat pentru cercetare, Dl Dragoș Mihael Ciuparu, la întâlnirea informală a miniștrilor pentru spațiu din Uniunea Europeană ce s-a derulat la Bruxelles și prin videoconferință pe 29 mai 2020.

Videoconferința este organizată sub egida Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene și își propune să ofere o platformă de schimburi de opinii privind modurile de măsurare a impactului programelor spațiale. Evaluarea politicilor care utilizează metode de cercetare va viza în mod sistematic eficacitatea conținutului, implementarea și impactul acestora. Scopul evaluării este de a determina meritul și valoarea acestor politici pentru îmbunătățirea condițiilor sociale și economice ale diferitelor părți interesate.

Sectorul spațial oferă oportunități de creștere economică și sprijină competitivitatea și reziliența europeană. Soluțiile tehnologice pe care le oferă serviciile spațiale alimentează economia europeană de date și favorizează dezvoltarea tehnologiilor de vârf. Spațiul permite dezvoltarea de noi produse și servicii compatibile cu o creștere durabilă, cum ar fi soluțiile inteligente de transport.

În vederea structurării dialogului, miniștrii cercetării din Uniunea Europeană au fost invitați să răspundă la două întrebări: Cum poate fi integrată utilizarea de date și servicii spațiale UE de către autoritățile publice pentru a favoriza redresarea ecologică după criza COVID-19?; În ce mod sistemele spațiale și infrastructura pot ajuta la avansarea mai rapidă către o dezvoltare durabilă

2020 05 VCB 02 2020 05 VCB 03

Sursă imagini: Ministerul Educației și Cercetării