UNISPACE +50 – a 50-a aniversare de la prima Conferință a Națiunilor Unite despre Explorarea și Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic
5, June 2017

Comunitatea internațională se va întâlni în Viena în perioada 20 – 21 iunie 2018 pentru UNISPACE +50, un segment dedicat parte din cea de-a 61-a sesiune a Comitetului pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (COPUOS). UNISPACE+50 reprezintă cea de-a 50-a aniversare (1968 – 2018) de la prima Conferință a Națiunilor Unite despre Explorarea și Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic. Aceasta este cea de-a patra Conferință UNISPACE organizată de către COPUOS de la înființare, în anul 1959. România, unul dintre cei 24 de membri fondatori COPUOS a participat la toate conferințele UNISPACE, organizate în 1968, 1982 și 1999.

UNISPACE+50 este o oportunitate prin care comunitatea internațională se întâlnește pentru a dezbate viitorul cooperării spațiale globale în beneficiul umanității. Obiectivul comun al UNISPACE +50 este crearea, alături de toate părțile implicate, a agendei Space2030 despre felul în care activitățile spațiale vor contribui la îndeplinirea Obiectivelor pentru Dezvoltare Sustenabilă.

Cele șapte priorități tematice ale UNISPACE +50 sunt:

  1. Parteneriatul global pentru inovație și explorare spațială;
  2. Regimul legal pentru guvernarea spațiului extra-atmosferic și global: perspective actuale și viitoare;
  3. Intensificarea schimbului de informații despre obiecte și evenimente spațiale;
  4. Cadru de lucru internațional pentru servicii de meteorologie spațială;
  5. Cooperare spațială consolidată pentru sănătatea globală;
  6. Cooperare internațională pentru societăți cu emisii scăzute;
  7. Dezvoltarea capabilităților pentru secolul 21.

În vederea pregătirii pentru UNISPACE +50 sunt organizate o serie de Forumuri la Nivel Înalt (HLF) pe subiectul ”Spațiul, un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică sustenabilă” ce oferă comunității spațiale oportunitatea de a furniza sfaturi și recomandări pentru UNISPACE +50 și rezultatele acestuia.

HLF2017 va fi organizat în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 6-9 noiembrie 2017.

Aflați mai multe despre UNISPACE +50 accesând această pagină.

Credit imagine: UNOOSA