Un nou site ESA cu date climatice
25, November 2020

Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat un site interactiv ce permite vizualizarea schimbărilor climatice prin care trece planeta, prin ochii sateliților din orbita Pământului: „Climate from Space”.

Folosind un glob 3D și hărți interactive și articole originale, site-ul facilitează prezentarea observațiilor din satelit obținute de ESA în ultimele cinci decenii și a celor mai importante aspecte legate de mediu și de evoluția acestuia.

Utilizatorii pot observa, dintr-o perspectivă spațială, creșterea concentrației gazelor de seră, micșorarea ghețarilor și a calotei glaciare, pot analiza tiparele incendiilor din zone precum cercul arctic, pădurea amazoniană sau Australia.

Proaspăt și ușor de navigat, site-ul oferă acces la observațiile din satelit pe care le primesc oamenii de știință, folosite pentru înțelegerea schimbărilor climatice și fundamentarea unor decizii ale organizațiilor internaționale precum Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei sau Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice.

Site-ul pune la dispoziție 21 de seturi de date, generate de Climate Change Initiative ESA. Seturile cuprind date precum nivelul mării, temperatura suprafeței mării, umiditatea solului, înălțimea stratului de zăpadă, gazele cu efect de seră — dioxidul de carbon și metanul — dar și vizualizări ale diverselor date despre permafrost sau lacuri.

Conceput pentru conștientizarea rolului pe care îl au sateliții în monitorizarea climei, site-ul „Climate from Space” poate fi accesat de pe mobil, tabletă sau desktop. Utilizatorii pot urmări în doar câteva secunde desfășurarea schimbărilor în climă ce s-au petrecut de-a lungul ultimelor decenii, pot mări o regiune și pot să facă o comparație a diverselor variabile climatice.

Site-ul mai include și o serie de „povești climatice”, ce explică de ce și cum se schimbă clima. Articolele scot în evidență principalele schimbări care au loc pe planetă și impactul pe care îl au asupra vieții de zi cu zi.

Site-ul Climate from Space poate fi folosit acasă, la școală și în expoziții interactive. Puteți accesa site-ul Climate from Space aici. Este gratuit și nu necesită descărcarea unui program sau încărcarea de pluginuri.

Mai multe detalii despre inițiativă puteți găsi la acest link.

Credit imagini: ESA