Un nou serviciu pentru monitorizarea a mișcărilor solului disponibil de la Copernicus
2, June 2022

Copernicus pune la dispoziția utilizatorilor nou serviciu –  Serviciul european de monitorizare a mișcărilor solului: EGMS (European Ground Motion Service).

Acest serviciu oferă informații coerente și fiabile privind mișcările naturale și antropice ale solului în statele participante la Copernicus și dincolo de frontierele naționale, cu o precizie milimetrică.

EGMS reprezintă o bază de referință pentru aplicațiile de mișcare a solului la nivel continental, național și local, inclusiv pentru România.

Primele produse EGMS monitorizează mișcările solului care au loc în perioada februarie 2015 – decembrie 2020 (cunoscută ca “linia de bază”). Ulterior, sunt planificate trei actualizări anuale, următoarea adăugând în baza de date mișcări ale solului care au avut loc până la sfârșitul anului 2021.

Serviciul european de monitorizare a mișcărilor solului (EGMS) oferă o oportunitate fără precedent de a studia riscurile geologice și deformările provocate de om, cum ar fi alunecările de teren cu mișcare lentă, tasările cauzate de exploatarea apelor subterane sau mineritului subteran, erupțiile vulcanice și multe altele. EGMS servește, de asemenea, ca punct de plecare pentru investigarea mișcărilor solului care afectează clădirile și infrastructurile liniare.

EGMS se bazează pe analiza interferometrică multitemporală a imaginilor radar Sentinel-1 la rezoluție maximă. Această tehnică permite identificarea unor puncte de măsurare fiabile pentru care sunt extrase valorile vitezei mișcării solului și evoluția în timp a deformărilor. Astfel de puncte de măsurare coincid, de obicei, cu clădiri, structuri artificiale și, în general, cu zone fără vegetație. Datele provenind de la sistemele globale de navigație prin satelit sunt utilizate pentru calibrarea măsurătorilor interferometrice.

Datele EGMS se adresează tuturor celor interesați de pericolele geologice, având în vedere că majoritatea lor implică o anumită formă de instabilitate a solului.  Pe lângă interesul ocazional, datele EGMS pot fi și la dispoziția studenților, organizațiilor și cercetătorilor din domeniul geoscientific, responsabililor cu planificarea și controlul dezvoltării, inginerilor civili, asiguratorilor, proprietarilor și managerilor de active, precum și agențiilor de protecție civilă.

Mai multe detalii aici.

Sursă imagine: EGMS