Un grup de elevi și profesori români în vizită la centrul ESRIN al ESA
21, June 2017

41 de elevi și 13 profesori de la liceul ”Grigore Moisil” din Timișoara au vizitat centrul ESRIN al Agenției Spațiale Europene din Frascati, Italia. Vizita a fost coordonată de Dl. Moise Jurca, Director Executiv Qualtech. Grupul de elevi a fost condus de Dl. Florin-Corneliu Belea. 

ESRIN a fost înființat în anul 1966 și este recunoscut ca fiind Centrul pentru Observarea Pământului al ESA, unul dintre cele cinci centre specializate din Europa. De aici este coordonată cea mai mare bază de date de mediu de interes pentru Europa și Africa din lume. 

Pe durata vizitei la ESRIN angajații ESA au oferit participanților informații de interes despre o parte dintre proiectele spațiale ale Agenției. S-a discutat despre aptitudinile necesare pentru o carieră în sectorul spațial și oportunitățile existente, dar și despre modul în care astronauții trăiesc și lucrează pe Stația Spațială Internațională. Cristina Surdu și Abdula Hayret, angajați ai ESA de naționalitate română, le-au prezentat elevilor informații despre Observarea Pământului.

Elevii au participat la câteva activități ce au implicat printarea 3D, imagini și filme 3D. Aceștia au făcut și o vizită la CREOP, Centrul de Comandă pentru Sarcinile Utile din Domeniul Observării Pământului.

Vizita a durat aproximativ 5 ore și a oferit elevilor pasionați de spațiu ocazia să înțeleagă mai bine ce presupune munca din cadrul Agenției Spațiale Europene, din care România face parte în calitate de Stat Membru deplin.

Vizita grupului de elevi și profesori de la Liceul “Grigore Moisil” a fost o experiență frumoasă, pe care o considerăm drept complementară colaborării noastre cu ESA – ESRIN, până acum concentrată în planul dezvoltării de soluții software. Aș dori să mulțumesc celor de la ESRIN pentru primirea și organizarea întregului eveniment. De asemenea, le mulțumesc și grupului de profesori însoțitori și conducerii Liceului “Grigore Moisil” pentru deschiderea și implicarea în realizarea vizitei. Sperăm să fie un început de care să ne bucurăm și în viitor și sunt convins că atât noi, cât și elevii am avut multe de văzut și învățat pe durata acestei vizite” a declarat Dl. Jurca.

Credit imagine: ESA/M. Valentini

 M84 6346 H1 resizeM84 6353 H1 resize

M84 6354 H1 resizeM84 6355 H1 resize

M84 6361 H1 resizeM84 6370 H1 resize

M84 6372 H1 resizeM84 6375 H1 resize

M84 6384 H1 resizeESRIN visit small