Un asteroid va intersecta orbita Pământului pe 15 februarie 2013 fără a prezenta un pericol de ciocnire
12, February 2013

Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului pe 15 Februarie 2013 fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul potrivit calculelor orbitei acestuia. În schimb, asteroidul va putea fi observat chiar şi cu un binoclu. Prin eforturile Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), România participă la programe europene şi internaţionale de apărare planetară, în timp ce comunitatea ştiinţifică română este implicată în descoperirea şi studiul asteroizilor.   

Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri şi efectuează o rotaţie completă în jurul Soarelui în 368 zile. Asteroidul face parte din categoria obiectelor ce intersectează orbita Pământului, astfel că pe 15 februarie 2013 el se va apropia din nou de planeta noastră. Din calculele orbitei reiese însă că 2012 DA14 nu prezintă pericol de ciocnire cu Pământul. 

La ora 21:24:42 ora României, distanţa minimă dintre Pământ şi asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliţilor geostaţionari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deţine un simplu binoclu. Mişcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliţilor artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7.8 kilometri/secundă.

Observaţiile profesioniștilor vor permite determinarea mai precisă a orbitei, estimarea diametrului său cu mai multă acurateţe, determinarea compoziţiei, a densităţii şi a structurii lui interne. Următoare apropiere de Pământ este estimată a se petrece la data de 15 februarie 2046, la o distanţă de peste 1.500.000 de km.

La nivelul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) preocupările de monitorizare a asteroizilor cu orbite ce intersectează orbita Pământului sunt formalizate în programul Space Situational Awareness (SSA), la care a aderat şi Agenţia Spaţială Română (ROSA). Prin acest program Agenţia Spaţială Europeană urmărește să-şi dezvolte capacităţile necesare şi accesul independent la spaţiu pentru a observa obiecte şi fenomene naturale care ar putea cauza pagube sateliţilor artificiali ai Pământului sau infrastructurii de la sol.

Agenţia Spaţială Română s-a alăturat eforturilor ESA în acest sens, aderând la programul SSA. ROSA a organizat în România evenimente dedicate acestui subiect precum: “Conferinţa Internaţională de Apărare Planetară” (mai 2011), alături de evenimentul “Future of Planetary Defense”, destinat tinerilor şi studentilor şi workshop-ul “Future Small Bodies Missions: Discussing the Synergies Between”, precum şi workshopul “Space Situational Awareness – SSA” (aprilie 2012) şi conferinţa “First IAA Conference on Space Systems as Critical Infrastructures” (septembrie 2012).

România poate contribui în domeniul SSA prin studiul şi prelucrarea datelor, unde Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) are experienţă în analiza, transferul şi stocarea datelor; prin cercetare ştiinţifică realizată la ISS, Institutul Astronomic al Academiei Române şi Institutul de Geodinamică al Academiei Române; prin dezvoltarea de instrumente şi infrastructură.

Persoana de contact

Oana Sandu

0724.024.625

rosa-hq@rosa.ro