TRANSPORTAREA RACHETEI DIN PROGRAMUL ARTEMIS CĂTRE CLĂDIREA DE ASAMBLARE A VEHICULELOR
17, June 2022

În luna aprilie, racheta din Programul Artemis a fost transportată de pe rampa de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, SUA, până la Clădirea de Asamblare a Vehicului de Lansare.

Aceasta este o înregistrare video timelapse care surprinde transportul rachetei NASA, alături de capsula Orion ce va fi lansată spre Lună și Modulul Utilitar European. 

Deși racheta va propulsa Orion la viteze supersonice, racheta în sine trebuie mutată încet, dar în siguranță, până la rampa de lansare. Aceste scene au fost accelerate, în medie, de 20 de ori mai repede decât vitezele reale, iar filmările de la final de 50 de ori mai repede. Călătorind cu o viteză maximă de doar 1,3 km/h, călătoria de 6,5 km este un proces atent.

Călătoria de zece ore a fost finalizată pe 26 aprilie.

Cu o înălțime de 100 m, racheta SLS are aproximativ înălțimea Turnului Elisabeta (Big Ben) din Londra, Marea Britanie, sau a 16 girafe suprapuse. Dacă racheta ar fi așezată pe sol, parcurgerea drumului de la motoare până la vârful sistemului de anulare a lansării ar dura peste un minut.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA