Teste de rezistență la temperaturi extreme pentru misiunea JUICE
27, June 2018

JUICE, sau Jupiter Icy Moon Explorer, este viitoarea misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) de explorare a celei mai mari planete din Sistemul Solar, Jupiter, și a sateliților săi naturali, Ganymede, Europa și Callisto.

Planificată pentru lansare în iunie 2022, JUICE va porni într-o călătorie de șapte ani pe parcursul căreia se va folosi de treceri pe lângă Pământ, Venus, Pământ, Marte și din nou pe lângă Pământ, înainte de a părăsi interiorul Sistemului Solar pentru a se îndrepta către Jupiter.

În luna mai 2018 a fost efectuat un test de verificare termică în interiorul Marelui Simulator Spațial de la centrul tehnic al ESA din Olanda. Testele au verificat capacitatea navei spațiale de a rezista variațiilor extreme de temperatură pe care le va suporta pe parcursul călătoriei.

Un model al navei spațiale, învelit într-un material izolator multi-stratificat, poate fi văzut în partea de jos a imaginii, în timp ce în partea superioară se află lămpile de putere mare și oglinzile „Simulatorului de Soare”.

„Simulatorul de Soare” a fost utilizat pentru a încălzi latura îndreptată către Soare a modelului navei spațiale la aproximativ 200 de grade Celsius. Între timp, temperatura internă a camerei vidate a fost redusă la -180 de grade Celsius, prin intermediul unor învelișuri umplute cu nitrogen lichid, pentru a reproduce temperatura scăzută la care vor fi supuse laturile navei din partea opusă Soarelui.

Această etapă cu temperaturi ridicate a fost urmată de o etapă cu temperaturi scăzute, care a simulat mediul din jurul lui Jupiter, prin menținerea condițiilor glaciale în interiorul camerei și oprirea lămpilor de simulare a Soarelui.

Rezistența la temperaturi extreme reprezintă doar unul dintre criteriile pe care misiunea JUICE le are de îndeplinit în perioada de pregătire. Un alt criteriu se referă la rezistența la radiația extrem de puternică la care va fi supusă navă pe durata misiunii sale. Componentele și materialele trebuie să fie atent testate și selectate, iar scuturi anti-radiație trebuie dezvoltate. Unele componente ale misiunii JUICE vor fi testate în România contra radiațiilor din spațiu.

Echipa Centrului de Competență LEOPARD (Laser-Plasma Acceleration of Particles for Radiation Hardness Testing) — finanțat prin Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată — lucrează la dezvoltarea metodelor de testare contra radiațiilor pentru componentele hardware și software ale misiunilor spațiale. În special cu privire la misiunea JUICE, Centrul dezvoltă o infrastructură de testare a echipamentului electronic.

Credit imagine: ESA