Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să utilizeze noi resurse pentru viitoarele activități spațiale: idei din partea cercetătorilor, companiilor și publicului din Europa. Prin intermediul Platformei OSIP (Open Space Innovation Platform), oricine este binevenit să aplice la experimentele OPS-SAT.
Folosind noile tehnologii, au fost deja efectuate primele experimente PPS-SAT pe orbită, în domenii precum inteligența artificială, compresia datelor și servicii web bazate pe spațiu. Pentru că rezultatele au depășit așteptările, ESA caută noi idei creative care au la bază acest succes.
OPS-SAT vă oferă posibilitatea de a testa noi aplicații software pentru navele spațiale. Software-ul dumneavoastră ar putea prelua controlul asupra oricărui element al satelitului. Puteți folosi o cameră, un sistem de urmărire pentru stele, giroscoape sau un magnet pentru a explora tot felul de noi tehnologii. Procesul este asemănător cu dezvoltarea unei aplicații pentru smartphone, însă aplicația rulează la bordul unui satelit de înaltă tehnologie din spațiu.
ESA a proiectat OPS-SAT pentru a se opri la primul semn al apariției unor probleme, permițându-vă astfel să fiți cât mai creativi. Acesta este un lucru esențial pentru ca experimentele cu potențial risc să poată fi dezvoltate și să eșueze rapid, iar apoi să fie încercate din nou și din nou până vor avea succes.
Dar ce este OPS-SAT?
Satelitul OPS-SAT, cu o înălțime de 30 centimetri, are singurul scop de a testa și valida tehnici noi în controlul misiunilor și sistemele de satelit de la bord. Testarea noilor proceduri, tehnici sau sisteme pe orbită este adesea imposibilă, deoarece nimeni nu își dorește să își asume riscuri mari cu un satelit existent, valoros.
Pentru a satisface această nevoie, a fost dezvoltat și lansat OPS-SAT. Acesta conține un computer experimental de zece ori mai puternic decât orice instrument spațial actual al ESA, este sigur și robust, oferind astfel echipelor de control al zborului încrederea de care au nevoie pentru a încărca și a încerca un software nou, inovator, trimis de către cei care vor să experimenteze.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA