Telescopul Spațial Herschel îşi încheie călătoria în spaţiu
30, April 2013

Herschel — telescopul Agenției Spațiale Europene (ESA) şi-a epuizat rezerva de heliu lichid folosit pentru răcirea instrumentelor sale, încheind astfel o perioadă de mai bine de trei ani de studiu al zonele reci ale Universului. Evenimentul era prognozat de ESA.

Lansat pe 14 mai 2009, Hershel devenea cel mai mare și cel mai puternic telescop spațial în infraroșu. Pentru a face observații la aceste lungimi de undă, instrumentele telescopului trebuie răcite la -271 grade Celsius, adică aproape de zero absolut. Astfel, instrumentele sunt plasate deasupra unui rezervor umplut cu 2300 de litri de heliu lichid, care oferă telescopului o durată de viață de 3.5 ani.

În tot acest timp, Herchel a făcut peste 35.000 de observaţii ştiinţifice, acumulând mai mult de 25.000 de ore de date ştiinţifice de la aproximativ 600 de programe de observare. Alte 2000 de ore de observaţii de calibrare au contribuit, de asemenea, la îmbogăţirea bazei de date, care se află la centrul ESA din apropiere de Madrid, Spania.

Hershel va continua comunicația cu stațiile de la sol pentru încă o perioadă. În cele din urmă, observatorul va fi propulsat pe o orbită stabilă în jurul Soarelui. Mai multe informații pe pagina web ESA.