Tehnologie
1, July 2014

Dezvoltarea tehnologiei stă la baza a tot ceea ce face ESA. În medie, fiecare cetățean european investește doar 10 € pe an în spațiu, în comparație cu 100 € investit de către echivalentul lor din SUA. Impactul economic al cheltuielilor spațiale este amplificat de un efect multiplicator: fiecare 1 € investit în spațiu aduce înapoi o medie de € 6 la economia generală. Astfel, spațiul contribuie la creșterea economică, ocuparea forței de muncă și a competitivității în multe sectoare economice. 

 

Programele specifice în care România este implicată:

  • GSTP 6 Elements 1, 2, 3
  • GSTP 6 Element 4 (Proba-3 Phase C/D/E) (at current e.c.)

Programul opțional ESA General Support Technology Programme (GSTP) oferă tehnologii pentru o gamă largă de noi programe spațiale și sprijină competitivitatea industrială. Activităţile GSTP acoperă toate domeniile ESA plus Technologiile Generice, cu excepția Telecomunicațiilor, care au propriul Program ARTES. GSPT vizează maturarea tehnologiei şi dezvoltarea de produsă, care implică testarea performanțelor sale în toate scenariile posibile, până când nivelul de încredere asociat cu acesta devine suficient de mare pentru a asigura confort –  iar factorul de risc se reduce în mod corespunzător. 

GSPT a fost în funcțiune timp de două decenii. Actualul SGPC-5 funcționează pe un plan de lucru de cinci ani și se bazează pe patru elemente ale programului, organizate pe bază de voluntariat. Elementul 1 este “Activități generale”, Elementul 2 este “Părți şi componente”, Elementul 3 este “Securitate pentru cetățeni”, iar Elementul 4 este “În demonstraţie pe orbită”. 

 

Proba-V fixat pe Vespa, adaptor secundar al rachetei Vega. Credit imagine: ESA/CNES/Arianespace/Optique Video du CSG