Summitul Liderilor Agențiilor Spațiale, Washington, 10 ianuarie 2014
10, February 2014

Între 9-10 ianuarie 2014, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso a prezentat strategia și poziția României în domeniul explorării spațiale în cadrul Summitului Liderilor Agențiilor Spațiale (HOSA), organizat de Academia Internațională de Astronautică la Washington. Împreună cu Ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, Președintele ROSA a participat la Forumul Internațional pentru Explorare Spațială (ISEF), organizat de Guvernul Statelor Unite ale Americii, exprimând interesul României de a dezvolta proiecte de cercetare și explorare spațială prin colaborări bilaterale și multilaterale, care să contribuie la dezvoltarea națională a României.

Pe 10 ianuarie, Marius-Ioan Piso a participat la Summitul Liderilor Agențiilor Spațiale ce a reunit peste 30 de lideri ai agențiilor spațiale din întreaga lume pentru a dezbate modalități și noi oportunități de colaborare internațională, precum și alte subiecte legate de explorarea spațială, cum ar fi beneficiile economice ale acesteia.

România a participat în peste 40 de misiuni spațiale cu instrumente, experimente, expertiză și chiar cu un astronaut. România este a doua țară ex-comunistă care a devenit Stat Membru ESA, iar Agenția Spațială Română a sărbătorit de curând 18 ani de activitate ca organizație publică independentă. În prezent, România participă la mai multe misiuni științifice și tehnologice, precum misiunea Eucild care studiază rolul materiei și energiei întunecate în evoluția și expansiunea universului, misiunea Gaia care va realiza o hartă 3D a galaxiei noastre, misiunea Proba-3 — prima misiune din lume care utilizează sateliți ce zboară în formație fixă, dar și în misiuni de explorare spațială precum Exomars. Președintele ROSA a subliniat pentru cei peste 30 de lideri de agenții spațiale prezenți necesitatea colaborării internaționale pentru succesul unor astfel de misiuni, precum și în vederea protejării planetei de amenințările pe care le prezintă asteroizii și cometele.
Președintele ROSA, Marius-Ioan Piso a avut o intervenție în cadrul sesiunii pe tema “Space exploration: LEO and Beyond”. Misiunile LEO (Low Earth Orbit) includ cercetări cu privire la sănătatea echipajului uman în condițiile extreme ale unui zbor îndelungat, precum și testarea tehnologiilor necesare unor misiuni robotice, dar și cu echipaj uman dincolo de orbita terestră joasă.
La sesiune au mai participat : Charles F. Bolden (NASA, SUA), Jean-Yves Le Gall (CNES, Franța), Hu Yafeng, (CNSA, China), Luis Valero Artola, (Ministerul Industriei, Energiei și Turismului, Spania).

În imagine: Liderii agențiilor spațiale care au participat la Summit