Studenții români se pot înscrie pentru un doctorat în cadrul proiectului MELiSSA
7, July 2015

Actualizare 2.09.2915: Termenul de înscriere la Programul de doctorate MELiSSA a fost prelungit până pe 1 octombrie 2015.

Actualizare 23.07.2015: Termenul de înscriere la Programul de doctorate MELiSSA a fost prelungit până pe 15 septembrie 2015.

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenţii înscriși la facultățile de Ştiinţe, Inginerie și Agronomie (Bioinginerie) din România să concureze la nivel european pentru stagii de doctorat în cadrul proiectului MELiSSA.

Programul de doctorate MELiSSA (Pool of MELiSSA PhDs – POMP) este organizat cu scopul de a consolida interacțiunea dintre institutele de cercetare, precum și pentru a promova continuitatea cercetării pentru ecosisteme artificiale dedicate sistemelor regenerative de susținere a vieții în cadrul misiunilor spaţiale pe termen lung. Termenul limită pentru aplicații este 15 august 2015.

Proiectul MELiSSA (Micro-Ecological Life Support Alternative – Anternative Micro-Ecologice de Susţinere a Vieţii) își propune să dezvolte sisteme regenerative de susținere a vieții pentru misiuni spaţiale pe termen lung. Obiectivul principal al proiectului este de a proiecta și construi un mediu artificial care permite în mod ideal reciclarea în măsura de 100% a deșeurilor pentru a produce oxigen, apă și alimente folosind o combinație de compartimente de prelucrare a deșeurilor colonizate cu microorganisme sau plante specifice. Un astfel de obiectiv ambițios vine cu provocări, printre care abordarea extrem de multidisciplinară și cercetarea pe termen foarte lung, care necesită o viziune strategică puternică în ceea ce priveşte interacțiunea dintre diferite procese, precum și între institutele de cercetare.

Eligibilitate

Pentru a fi admiși la programul POMP de doctorat, candidații trebuie să dețină o diplomă universitară echivalentă cu o diplomă de master în același domeniu ca și tema de studiu avută în vedere și trebuie să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze și a limbii de lucru a universității la care intenţionează să facă doctoratul.

Înscrierea

Cei care se înscriu trebuie să:

  • urmeze instrucțiunile furnizate;
  • completeze formularele furnizând informațiile solicitate și să trimită documentele prin e-mail numai în format pdf;
  • efectueze plata a 20 euro (taxă de administrare). Această taxă va fi rambursată tuturor candidaţilor care sunt invitați la un interviu.

Instrucțiuni privind pregătirea unei propuneri de doctorat pentru programul POMP

Fiecare proiect de doctorat în cadrul POMP trebuie să fie structurat ca o colaborare strânsă între patru părţi:

  • Facultatea gazdă (laborator/departament)
  • Studentul doctorand
  • Partenerul MELiSSA
  • Fundația MELiSSA.

Cererea de înscriere trebuie să fie pregătită de către candidat și Universitatea promotoare. Tema trebuie definită de către Universitatea promotoare în colaborare cu unul dintre partenerii MELiSSA. Cererea completă de înscriere trebuie trimisă prin e-mail către MELiSSA până pe 15 august 2015 la adresa phdapplications@MELiSSAfoundation.org.

Universitatea gazdă trebuie să fie situată în România. Partenerii MELiSSA se află în următoarele țări: Belgia, Canada, Franța, Italia, Olanda, Spania și Elveția. Mai multe informații despre partenerii MELiSSA și datele de contact pot fi găsite aici.

Durata doctoratului va fi de 4 ani în mod ideal și include timpul necesar pentru realizarea lucrării de absolvire. În această perioadă studentul doctorand va petrece 12 luni la sediul unui partener MELiSSA aflat într-o țară diferită de țara Universității gazdă.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vizitaţi site-ul oficial al fundaţiei.

Despre Fundaţia MELiSSA

Fundația MELiSSA este o organizaţie non-profit creată de consorțiul MELiSSA cu scopul de a gestiona un fond dedicat finanţării unui număr de studenți doctoranzi MELiSSA. Consiliul Director al Fundaţiei este format în prezent din Prof. Dr. Max Mergeay (Director) și Rob Suters LLM (Director General).

Comisia responsabilă de evaluarea cererilor de doctorat este formată din reprezentanți ai comunității MELiSSA, ai ESA și oameni de știință independenți. MELiSSA este o fundaţie privată cu sediul la Bruxelles, constituită în conformitate cu legislația belgiană şi înregistrată sub nr. 0547759097.