Spațiul sprijină dezvoltarea durabilă pe Pământ
15, October 2019

Cum susține Agenția Spațială Europeană (ESA) dezvoltarea durabilă? Cercetarea, tehnologia și explorarea spațială împing limitele cunoașterii și ale abilităților umane, extinzând frontierele a ceea ce este posibil în aproape orice domeniu: de la lansatori și sateliți, până la lucrul în echipă și colaborare internațională.

Cunoașterea câștigată cu atât de mult efort, cea care e folosită pentru a trimite misiuni spre lumi îndepărtate și a susține viața umană pe orbită, poate și trebuie să îmbunătățească viața și aici, pe Pământ.

ESA lucrează pentru a sprijini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite ca parte a angajamentului său de a îmbunătăți viața pe Pământ, în timp ce continuă să înregistreze succese științifice și inginerești în domeniul spațial. ODD au în vedere o varietate de obiective, de la sustenabilitatea mediului la drepturile omului și egalitate.

Deși au existat întotdeauna spinoff-uri, aplicații și servicii rezultate ca urmare a tuturor programelor spațiale, în 2008 ESA a lansat inițiativa Space for Earth pentru a impulsiona transferul de cunoștințe și a îmbunătăți schimbul de informații.

ODD oferă oportunitatea de a lua parte la efortul comun de a răspunde nevoilor vitale din întreaga lume, iar numeroase obiective se potrivesc cu domeniile de expertiză ale ESA.

De exemplu, cel de-al treilea ODD vizează sănătatea și bunăstarea tuturor. Cercetările ESA privind susținerea sănătății astronauților în condiții extreme oferă numeroase informații de bază despre sănătatea umană și variabilitatea generală a acesteia, și dezvoltă dispozitive medicale portabile, compacte și fiabile.

În mod direct sau indirect, multe dintre direcțiile ESA sprijină acest obiectiv.

Experiența Direcției de Telecomunicații și Aplicații Integrate în comunicații prin satelit sprijină proiectele de utilizare a telemedicinei pentru a ajunge în zone îndepărtate ale lumii.

Misiunile de navigație, cum ar fi Galileo, oferă un ajutor suplimentar, furnizând date precise despre locație.

Observarea Pământului aduce informații despre pericolele pentru sănătatea umană, de la poluanți la crize umanitare.

Direcția Tehnologie, Inginerie și Calitate se asigură că ESA rămâne în prim planul progresului tehnologic, având rezultate concrete sub forma tehnologiilor spin-off care susțin sănătatea umană.

Pentru a afla mai multe despre modul în care Agenția Spațială Europeană susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, intrați pe site-ul dedicat, unde puteți căuta conținut după subiect sau după un anume obiectiv. Veți găsi sute de proiecte susținute de ESA care contribuie la realizarea ODD.

Credit imagine: RapidEye AG, DLR, Google Earth. Map produced by ZKI

2019 10 Supporting sustainable development Image A