Solar Orbiter traversează linia Pământ-Soare, pe măsură ce se îndreaptă către Soare
14, martie 2022

Sonda spațială ESA/NASA Solar Orbiter se îndreaptă spre prima sa trecere istorică prin apropierea Soarelui. Astăzi, pe 14 martie sonda ajunge la orbita planetei Mercur, iar pe 26 martie se va afla la distanța cea mai apropiată de Soare.

Soarele eliberează un flux constant de particule în spațiu, cunoscut sub numele de vânt solar. Acesta transportă câmpul magnetic al Soarelui în spațiu, unde, în interacțiunea cu planetele, creează aurore sau perturbă tehnologia bazată pe electricitate. Activitatea magnetică asupra Soarelui, care se desfășoară de cele mai multe ori deasupra petelor solare, poate crea rafale în vântul solar, sporind aceste efecte.

Acest tip de comportament este cunoscut sub numele de vreme spațială, iar în prezent oamenii de știință pot folosi linia de trecere Pământ-Soare pentru a o studia într-un mod inedit. Ei vor combina observațiile Solar Orbiter cu cele ale altor sonde spațiale care operează mai aproape de Pământ, cum ar fi sondele Hinode și IRIS pe orbita Pământului și SOHO, staționat la 1,5 milioane de kilometri distanță de Pământ. Datorită acestui lucru, informațiile despre evenimentele de vreme spațială vor putea fi puse cap la cap din mai multe locații, pe măsură ce fenomenul traversează distanța de 150 milioane de kilometri dintre Pământ și Soare. Instrumentele de teledetecție ale Solar Orbiter pot fi, de asemenea, capabile să identifice originea oricărui eveniment de pe suprafața solară. Acest tip de „știință a conexiunilor” este unul dintre principalii factori din spatele misiunii Solar Orbiter.

Datorită poziției și proximității sale relative față de Pământ, Solar Orbiter a reușit până acum să rămână în contact aproape continuu, transmițând înapoi un volum mare de date. Și procesarea are loc rapid. De exemplu, datele magnetometrului sunt procesate și curățate în aproximativ 15 minute de la înregistrare. În cele 15 minute este inclus chiar și intervalul de trei minute și jumătate în care semnalele ajung de la sondă la stația de la sol.

Pe 26 martie, Solar Orbiter se va afla între Pământ și Soare, la mai puțin de o treime din distanța de la Soare la Pământ, fiind proiectat să supraviețuiască atât de aproape pentru perioade relativ lungi de timp. În perioada 14 martie – 6 aprilie sonda se va afla în orbita lui Mercur. La periheliu, denumirea pentru punctul cel mai apropiat de Soare, telescoapele de înaltă rezoluție transportate de Solar Orbiter vor fi mai aproape ca niciodată de Soare.

Împreună cu datele și imaginile de la celelalte instrumente ale lui Solar Orbiter, acestea ar putea dezvălui mai multe informații despre erupțiile solare în miniatură numite focuri de tabără pe care misiunea le-a dezvăluit în primele imagini.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA / Medialab