Pe 7 martie 2019, Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a atins, în premieră mondială, puterea de 10 PetaWatts. Pe lângă aplicațiile importante din domeniile științific, energetic și medical, o utilizare importantă și imediată a laserilor de această putere este generarea de medii radiative asemănătoare cu cele din spațiul cosmic, spre exemplu, mediul din apropierea planetei Jupiter.
Crearea de mediu cosmic în laborator va permite cercetătorilor, printre altele, să realizeze instrumente științifice sau componente de misiuni spațiale îndepărtate care să reziste în acele condiții extreme. Această dezvoltare face deja obiectul unui proiect de cercetare în curs de realizare la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) din Măgurele, contractat cu Agenția Spațială Europeană (ESA).
Proiectul ELI este prima structură internațională de cercetare în domeniul laserilor. Aceasta va găzdui cele mai puternice lasere din lume și va facilita noi oportunități de cercetare interdisciplinară. Proiectul este implementat prin trei centre specializate și complementare stabilite în trei țări europene. Una dintre aceste țări este România. Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară — Horia Hulubei (IFIN-HH).
Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală. După ce la începutul anului 2019 a fost atinsă puterea de 7 PetaWatts, pe 7 martie 2019a fost atinsă puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.
Sursă știre: Guvernul României, ROSA
Credit imagine: ELI-NP