Simularea procesului de ridicare a crio-brațelor Ariane 6
29, April 2022

Portul Spațial European din Guyana Franceză se pregătește pentru sosirea Ariane 6, noua rachetă de transport greu a ESA. Cea mai recentă rundă de teste are ca scop validarea sistemului de conducte de combustibil și a brațelor mecanice de susținere care au scopul de a asigura volumul de hidrogen și oxigen lichid în momentele dinainte de decolarea lui Ariane 6. Acest proces face parte din pregătirile finale ale noului complex de lansare Ariane 6 și ale tuturor sistemelor necesare unei lansări.

„Cryo-brațele” susțin tuburile superioare care furnizează combustibil criogenic suplimentar, mențin presurizarea corectă a rezervoarelor, răcesc motoarele înainte de aprindere și, în general, mențin treapta superioară într-o stare optimă până la decolare. Aceleași tuburi permit scurgerea în siguranță a combustibilului dacă lansarea este anulată.

Fiecare braț are o lungime de 13m și cântărește 20 de tone. Un braț furnizează hidrogen lichid la -250°C, celălalt furnizează oxigen lichid la -180°C. Când Ariane 6 decolează, aceste brațe se vor deconecta de la rachetă și apoi se vor pivota rapid, în doar 2,6 secunde, pentru a nu împiedica ascensiunea rachetei.

Această manevră necesită o mare precizie. Deconectarea brațelor trebuie să se întâmple aproape simultan, pentru a proteja tuburile de alimentare de reziduurile de gaz ce provin de la lansator, în același timp permițând vehiculul de lansare să treacă mai departe și evitând orice contact cu acesta.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine și video: ESA/CNES/Arianespace