Una dintre consecințele imediate ale schimbărilor climatice este reprezentată de creșterea nivelului mării, fapt evidențiat și de liderii națiunilor insulare în cadrul summitului COP26.
Măsurile globale cu privire la creșterea nivelului mării sunt imperative pentru susținerea politicii globale și pentru strategiile de protejare a coastelor și a terenurilor joase. Măsurarea micilor diferențe ale înălțimii suprafeței mării din spațiu nu este o sarcină ușoară – dar asta este exact ce face satelitul Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich. Și, după un an de testare exhaustivă, această nouă misiune furnizează acum cele mai precise date din lume cu privire la creșterea nivelului mării.
Lansat pe 21 noiembrie 2020, Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich folosește cea mai recentă tehnologie de altimetrie radar, dezvoltată de ESA, pentru progresul înregistrării pe termen lung a măsurătorilor înălțimii suprafeței mărilor ce a început în 1992 de către satelitul franco-american Topex-Poseidon, urmate apoi de seria de misiuni satelitare Jason.
Deoarece monitorizarea creșterii nivelului mării este o chestiune importantă din agenda globală, numeroase organizații au fost implicate în a face din Copernicus Sentinel-6 misiunea de referință standard care ține în viitor evidența măsurătorilor înălțimii suprafeței mării, cu o precizie mai mare decât oricând.
Deși Copernicus Sentinel-6 face parte din familia de misiuni satelitare Copernicus a Uniunii Europene, implementarea sa este rezultatul unei cooperări excepționale între ESA, Eumetsat, NASA și NOAA, cu sprijinul agenţiei spaţiale franceze CNES.
Eumetsat —Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici — este responsabilă pentru operarea satelitului și pentru punerea datelor la dispoziția utilizatorilor.
Primele produse de date, ce erau realizate la rezoluție scăzută, au fost lansate în iunie. Acesta a reprezentat un pas important în tranziția spre produse de înaltă rezoluție, care au fost lansate ulterior. Datele au fost folosite pentru prognoza meteo și modele de prognoză sezonieră, precum și pentru a prognoza evoluția și urmărirea uraganelor.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: conține date modificate Copernicus Sentinel (2020), procesate de ESA, CC BY-SA 3.0 IGO