Satelitul Sentinel-2A al ESA va oferi o monitorizare fără precedent a Pământului
15, June 2015

Sentinel-2A este programat pentru lansare de la aeroportul spaţial european din Guyana Franceză pe 23 iunie la 04:52 ora României (22 iunie, 22:52 ora locală) la bordul unei rachete Vega, devenind cel de-al doilea satelit plasat pe orbită în cadrul programului european Copernicus, coordonat de Comisia Europeană în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Prin furnizarea de “vedere color” pentru Copernicus, Sentinel-2A va completa perfect imaginile radar realizate pe orice vreme, pe timp de zi și de noapte, de către primul satelit din flota Sentinel, Sentinel-1A, lansat pe 3 aprilie 2014.

Misiunea se bazează pe o constelație de doi sateliți identici, Sentinel-2A și Sentinel-2B, lansaţi separat și plasaţi pe aceeași orbită. La fiecare cinci zile, sateliții vor acoperi în comun toate suprafețele de teren, insule mari și apele de coastă şi continentale aflate între latitudinile 56°S şi 84°N, optimizând acoperirea globală și livrarea de date pentru numeroase aplicații.

Misiunea are încorporat un dispozitiv de captare imagini multispectral de rezoluţie înaltă, cu 13 benzi spectrale pentru a oferi o perspectivă nouă asupra pământului și a vegetației. Combinația între rezoluția înaltă, capabilitățile spectrale noi, un câmp de vizibilitate care acoperă 290 km și verificări frecvente va furniza vederi fără precedent ale Pământului.

Printre aplicațiile sale, misiunea va furniza informații pentru practicile agricole, ajutând în gestionarea securității alimentare. Acesta va fi, de asemenea, folosită pentru a cartografia starea și schimbările în acoperirea solului și pentru a monitoriza pădurile lumii. În plus, va oferi informații cu privire la poluarea din lacuri și apele de coastă, în timp ce imagini ale inundațiilor, erupțiilor vulcanice și alunecărilor de teren vor contribui la cartografierea dezastrelor și vor fi utile eforturilor de ajutor umanitar.

Sentinel-2, la fel ca Sentinel-1, a fost gândit și conceput astfel încât să poată avea beneficii de la un alt program ESA, European Data Relay System (EDRS). EDRS crează o reţea de sarcini utile geostaționare de comunicare prin laser pentru schimbul continuu al datelor prin sateliți pe orbite joase și va permite ca datele de observare a Pământului furnizate de Sentinel să fie transmise mai rapid decât oricând, folosind link-uri cu laser.

Sateliţii Sentinel reprezintă investiții cruciale pentru a oferi un spectru larg de date operaționale pe o perioadă de 20 de ani în beneficiul cetățenilor europeni. În anul în care Sentinel-1A a fost operaţional, peste 7000 de utilizatori s-au înregistrat pentru a accesa aproximativ 145 000 produse diferite de date on-line și au fost înregistrate peste un milion de descărcări — echivalentul a aproximativ 1.3 terabiţi de date.

Sentinel-2A este rezultatul unei colaborări strânse între ESA, Comisia Europeană, industrie, furnizori de servicii și utilizatori de date. Acesta este proiectat și construit de un consorțiu de 60 de companii conduse de Airbus Defence and Space.

Sentinel-2B, satelitul geamăn, este programat pentru lansare la mijlocul anului 2016.

Acest material video arată satelitul Sentinel-2A aflat în pregătire în Germania și în Kourou și cuprinde explicaţii privind provocările acestei misiuni lansate la bordul celei de-a cincea rachetă Vega.

Mai multe informaţii despre satelitul Sentinel-2A sunt disponibile aici.

Mai multe informaţii despre programul Copernicus sunt disponibile aici.

Mai multe informaţii despre programul EDRS sunt disponibile aici.

Credit imagine: ESA/ATG medialab