Satelitul meteo MTG-I a trecut testele de pregătire pentru lansare
12, April 2022

Având în vedere că evenimentele meteorologice extreme amenință să devină din ce în ce mai frecvente și mai severe pe măsură ce criza climatică ia amploare, prognozele rapide și precise sunt esențiale. ESA și Eumetsat lucrează intens  pentru a se asigura că va exista un flux constant de date meteorologice din spațiu pentru următoarele decenii și că aceste date vor ajunge mai repede și vor fi mai precise în comparație cu ceea ce există în prezent.

Primul satelit meteorologic din următoarea generație, Meteosat Third Generation Imager, a încheiat în luna martie un set critic de teste, fiind cu un pas mai aproape de lansarea ce va avea loc în decembrie.

După succesul primei și celei de-a doua generații de sateliți Meteosat, Meteosat Third Generation (MTG) va prelua în curând conducerea pentru a asigura continuitatea datelor pentru prognoza meteo pentru următoarele două decenii.

Această nouă generație de sateliți meteorologici va oferi o îmbunătățire semnificativă a serviciilor actuale de imagini oferite de Meteosat Second Generation (MSG), posibilitatea de fotografiere în timp real a fulgerelor și un serviciu complet nou de sondare în infraroșu, care oferă detectarea timpurie a dezvoltării furtunilor severe.

Misiunea MTG cuprinde două tipuri de satelit: patru MTG-Imager și două MTG-Sounders.

În noiembrie anul trecut, satelitul a fost plasat în camera de vid termic mare de la unitățile Thales Alenia Space din Cannes, Franța. În urma testelor inițiale de verificare, a trecut printr-o campanie dură de cinci săptămâni timp în care a fost expus temperaturilor extreme cu care se va confrunta pe orbită în condiții de vid.

MTG-I1 a trecut testele cu brio. Nu au apărut probleme de funcționare, indiferent de modurile testate — atât la rece, cât și la cald. De asemenea, a fost capabil să pornească dintr-o stare de nefuncționare, în condițiile de temperatură joasă.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Thales Alenia Space