Sateliţii Sentinel monitorizează blocajul în trafic
10, August 2015

Nivelurile scăzute ale apei Dunării au dus la formarea unei cozi de nave în apropiere de orașul Zimnicea din România.

Valul de căldură care în prezent torturează Europa a determinat nivelul scăzut al Dunării și a declanșat probleme în trafic.

Datorită primilor doi sateliți Sentinel, un grup de nave a fost reperat în apropierea malurilor. Aceste informații sunt folosite de către Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – Giurgiu pentru a monitoriza navigaţia în punctele critice, cum ar fi cele din apropiere de orașul Zimnicea.

“Potrivit rezultatelor analizelor efectuate de experții Administrației Fluviale Dunărea de Jos-Giugiu, aproximativ 120 de nave sunt blocate pe Dunăre acum, dintre care 100 nu sunt echipate cu un Sistem Automat de Identificare”, a declarat Ion Nedelcu, Directorul Proiectelor pentru mediu și securitate în cadrul Agenției Spațiale Române.

“Scopul principal a fost acela de a identifica navele care nu au un astfel de sistem,acestea fiind cazurile în care imaginile Sentinel s-au dovedit a fi extrem de utile.”

Sentinel-1A spots ship traffic

Nave de-a lungul Dunării, în apropierea de Zimnicea, surprinse de Sentinel-1A pe 2 august 2015. Credit imagine: Copernicus Sentinel/ESA

Sentinel-1A a fost primul satelit lansat în cadrul programului Copernicus al Europei în aprilie 2014, transportând un radar care poate vedea prin nori și în întuneric. Acesta este deosebit de util pentru supravegherea maritimă și siguranța navelor.

În plus, radarul acoperă în mod regulat întreaga Europă, cu o lățime a fâşiei de observaţie de 250 km, care permite ca astfel de evenimente critice să fie observate.

Mai recentul Sentinel-2A se află pe orbită doar din 23 iunie, cu camera sa multispectrală care furnizează imagini optice ale zonelor uscate și ale corpurilor de apă de pe Pământ.

Sentinel-2A spots ship traffic

Dunărea, monitorizată de Sentinel-2A pe 26 iulie 2015. Credit imagine: Copernicus Sentinel/ESA

“Suntem încântați că am reușit să susținem cererea României în mijlocul fazei de predare a satelitului”, a spus Bianca Hoersch, Director al Misiunii Sentinel-2 a ESA.

Pierre Potin, Directorul misiunii Sentinel-1 a ESA adaugă: “Utilizarea combinată a datelor Sentinel-1 și Sentinel-2 deschide noi capacități de monitorizare pe scară largă.”

În zilele următoare, ei vor continua să monitorizeze situația. Având în vedere vremea și fără o îmbunătățire imediată a nivelului apei, navigaţia ar putea fi, de asemenea, suspendată în alte țări dunărene.

Sentinel-1

Satelitul Sentinel-1. Credit imagine: ESA/ATG medialab

Sentinel-2

Satelitul Sentinel-2. Credit imagine: ESA/ATG medialab

Credit imagine introductivă: Copernicus Sentinel/ESA

Comunicatul de presă al ESA este disponibil aici.