Sateliți pentru monitorizarea dioxidului de carbon
29, November 2021

La Centrul de testare al ESA din Olanda este pregătit pentru lansare un nou satelit ce va deveni misiunea europeană principală pentru monitorizarea și urmărirea emisiilor de dioxid de carbon produse de activitatea umană.

Având în vedere că la COP26 națiunile au agreat asupra reducerii emisiilor la zero până în 2050, există o presiune pentru a se reduce cantitatea de gaze cu efect de seră care ajung în atmosferă. În același timp, pentru a demonstra că au fost atinse obiectivele stabilite, a început cursa pentru găsirea modurilor de monitorizare a emisiilor. Așadar, ESA, Comisia Europeană, Eumetsat și partenerii industriali lucrează extrem de intens pentru pregătirea misiunii Copernicus Carbon Dioxide Monitoring care va începe în 2025.

Având în vedere realitatea schimbărilor climatice, pentru combaterea acestora este esențial să atingem obiectivul stabilit, și anume ca temperatura globală să nu crească cu mai mult de 1.5°C – iar cea mai bună modalitate pentru a face acest lucru este reducerea emisiilor cu efect de seră. Cu toate acestea, înțelegerea faptului că obiectivele sunt îndeplinite este, de asemenea, o prioritate – și cel mai bun mod de a face acest lucru este din spațiu.

Misiunea Copernicus Carbon Dioxide Monitoring, sau CO2M pe scurt, este una dintre cele șase misiuni Copernicus Sentinel Expansion pe care ESA le dezvoltă în numele UE. Aceste misiuni de înaltă prioritate vor aborda politica UE și lacunele existente în nevoile utilizatorilor Copernicus, extinzând capacitățile actuale ale programului Copernicus – cel mai mare furnizor de date de Observarea Pământului din lume.

CO2M este proiectată ca o misiune cu doi sateliți, cu posibilitatea optării pentru un al treilea satelit. Fiecare va purta un spectrometru în infraroșu și unde scurte pentru a măsura dioxidul de carbon la rezoluție spațială mare. Măsurătorile vor fi utilizate de către CO2M Monitoring and Verification Support Capacity, dezvoltată de Centrul European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu, și care va reduce în cele din urmă incertitudinile în ceea ce privește estimarea dioxidului de carbon provenit din arderea combustibililor fosili, la nivel local, național și regional.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: OHB