Săptămâna Mondială a Spațiului, ediția 2016
14, September 2016

Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită să organizați activități dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic (WSW), cel mai mare eveniment de popularizare a activităților spațiale dedicat publicului larg. Organizată în fiecare an în perioada 4-10 octombrie, ediția din 2015 a fost sărbătorită prin mai mult de 1.800 de manifestări susținute în 73 de țări, inclusiv în România.

În fiecare an, Asociația Săptămânii Mondiale a Spațiului (WSWA) alege o temă centrală a evenimentului, care în acest an va fi “Teledetecția Trasează Viitorul”, făcând referire la Observarea Pământului din spațiu, cu beneficii pentru omenire.

Participarea la eveniment în calitate de organizator este deschisă oricărei organizații sau instituții care dorește să promoveze beneficiile spațiului către comunități locale. Tipurile de activități sunt la alegerea organizatorilor, atâta timp cât se încadrează în tema generală a evenimentului. Evenimentele pot fi adresate atât elevilor, cât și angajaților, reprezentanților guvernamentali, din mass-media sau publicului larg.

Cei care vor să participe în calitate de organizatori locali pot folosi numele și sigla WSW în materialele de promovare, precum și afișul oficial, realizat de un tânăr artist în vârstă de 17 ani din Croația.

Organizatorii locali sunt invitați să își înscrie evenimentul în calendarul global al WSW și, în același timp, sunt încurajați să utilizeze hastagul oficial (#WSW2016). La fel, organizatorii de evenimente din România sunt invitați să posteze fotografii și un scurt raport pe pagina oficială de Facebook a WSW România.

Coordonatorul național al activităților din România dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului este Agenția Spațială Română (ROSA). Agenția Spațială Română a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice astfel încât activitățile organizate de profesori șă fie recunoscute oficial.

În 2015, țara noastră s-a clasat printre primele cinci țări cu cel mai mare număr de evenimente, după ce a ocupat și locul I la alte ediții. Dacă aveți nevoie de sprijin în organizarea unui eveniment local, vă rugăm să contactați pe Virgiliu Pop, Coordonator Educație la ROSA și Manager ESERO România (virgiliu punct pop @ rosa punct ro).

Agenția Spațială Română (ROSA) a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice astfel încât activitățile organizate de profesori șă fie recunoscute oficial. Invităm profesorii să-l contacteze pe Dl. Virgiliu Pop pentru detalii.

După finalizarea evenimentului, organizatorii locali sunt rugați să prezinte un raport de activitiate, care să includă numărul de participanți și vizibilitatea în presă.
Pentru mai multe detalii despre WSW 2016, vă rugăm să consultați pagina oficială.

Despre World Space Week

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că World Space Week va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4-10 octombrie, aceste date comemorând două evenimente: 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967: Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnicw a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Eevenimentul World Space Week este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea World Space Week în propriile țări.

Începând cu prima ediție, World Space Week a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrării spaţiului.

Credit imagine: (http://www.worldspaceweek.org/media/logo/): WSWA

wsw2016-poster

Afișul oficial al Word Space Week 2016