În contextul sărbătoririi internaţionale a Anului Internațional al Luminii 2015 (International Year of Light 2015) și a 70 de ani de UNESCO, va avea loc conferinţa „Lights of the World” (“Luminile Lumii”) în București la Palatul Parlamentului în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015. Începând cu 1 iulie și până la 15 octombrie se pot înscrie la eveniment toţi cei interesați, de la elevi şi profesori de liceu/şcoală gimnazială, până la cercetători şi profesori universitari, ingineri etc.
Evenimentul are ca scop dezvoltarea conceptului de “lumină (a lumii)” din perspectivă transdisciplinară, subliniind multiplele fațete și simbolurile ale sale în domeniul ştiinţei, educației, spațiului, culturii ca vector de dezvoltare durabilă în societatea secolul 21. Ȋn acelaşi timp, evenimentul va promova valorile reprezentative științifice și culturale româneşti, într-un dialog creativ și fructuos cu valorile europene și universale similare.
Conferinţa este compusă din patru secţiuni:
1. Ştiinţă – „Luminile în Ştiinţă” va include prezentări, filme şi fotografii despre impactul luminii în domenii precum Nanoştiinţă, Lasere, Fotofonică, Spaţiu, Astroparticule, Fizica Energiilor Ȋnalte, Biofizică. Mai multe detalii sunt disponibile aici;
2. Educaţie – „Lumina în Educaţie” va găzdui Conferinţa Scientix Naţional – Comunitatea pentru educaţie ştiinţifică în Europa. Conferința va include prezentări ale invitaţilor despre educaţia ştiinţifică în România, ateliere demonstrative pentru profesori, prezentări de proiecte educaționale și ale rezultatelor acestora și dezbateri. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
3. Cultură. Această secțiune va include sesiuni ştiinţifice, prezentări, spectacole artistice, o gală de film, cafe-concerte, lansări de carte. O sesiune specială va fi programată la Craiova, la Universitate, în deschiderea Congresului (27-29 octombrie). Sesiunea va aborda lumina dintr-o perspectivă transdisciplinară: cultură, spiritualitate, societate. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
4. Evenimente satelit
• Expoziție de artă: Asociația Art Science va prezenta expoziția “Light Fields”, o colecţie de picturi abstracte ale Dianei Mavi, realizate într-o nouă abordare interdisciplinară: fizică și artă.
• Târgul de carte “Lumina din cărți”: prezentarea de noi cărți și târg de carte
• “Sunet și culoare” – spectacol de muzică şi lumini.
Dr. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) și Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român, Președinte de Onoare al ROSA și președinte al filialei europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic – ASE Europa, precum și alte personalităţi importante vor susţine discursuri. Printre invitații care vor lua cuvântul se află: Gustavo Avilés (Mexic), I. Boyd (Director al Experimental Techniques Centre – ETC, Universitatea Brunel, Londra), Adrian Cioroianu (Delegaţia României la UNESCO), John Dudley (Preşedintele comitetului director al IYL2015), Solomon Marcus (Academia Română), Yannick Mellier (Institutul de Astrofizică din Paris, purtător de cuvânt al consorțiului EUCLID), Ion Morjan (Director INFLPR), Maarten de Jong (Universitatea NIKHEF&Leiden, Olanda, purtător de cuvânt al consorțiului KM3NeT), Nicolae Manolescu (Preşedinte USR), Basarab Nicolescu (CIRET – Franţa), Maciej Nalecz (UNESCO, Directorul Diviziei de Ştiinţă Fundamentală), J-P Nogome Abiaga (UNESCO, Secretar IYL2015), Frederic Thevenin (Observatorul din Coasta de Azur, Nisa), V.I. Vlad (Preşedinte al Academiei Române) – în aşteptarea confirmării, M. Zamfirescu (INCDFLPR, Director CETAL).
Înscrierea la conferinţă se poate face în perioada 1 iulie – 15 octombrie 2015 prin furnizarea informațiilor necesare aici. Taxa de înscriere (doar pentru cercetători și profesori universitari) va acoperi masa de prânz și pauzele de cafea pe durata conferinței, precum și materialele de conferinţă.
Derogarea taxei se acordă elevilor și profesorilor de liceu care participă la secțiunea Educație. Reprezentanți ai presei pot vizita, de asemenea, conferința, cu o rezervare în prealabil la adresa oana.sandu@rosa.ro.
Conferința este organizată de Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor (INCDFM) și Centrul Internațional UNESCO de Formare și Cercetare în Fizică de Categoria 2 din Măgurele, Institutul Cultural Român (ICR), Universitatea din Craiova, Universitatea din București, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INCDFLPR), Agenția Spațială Română (ROSA), Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), Comisia parlamentară pentru UNESCO, Fundaţia Horia Hulubei, Președintele UNESCO și Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO. Partenerii evenimentului sunt: UNESCO, Societatea Europeană de Fizică (EPS), Societatea Română de Fizică, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București (UNATC) și Uniunea teatrală din România (UNITER).
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial al conferinței “Lights of the World”.
Despre Anul Internațional al Luminii (IYL 2015)
Pe 20 decembrie 2013, cea de-a 68-a Sesiune a Adunării Generale a ONU a proclamat 2015 ca fiind Anul Internațional al Luminii și Tehnologiilor bazate pe lumină (IYL 2015), recunoscând importanța conștientizării globale cu privire la modul în care tehnologiile pe bază de lumina promovează dezvoltarea durabilă și oferă soluții la provocările globale în domeniul energiei, educației, agriculturii și sănătăţii.
Programele din cadrul IYL 2015 vor promova înțelegerea publică și politică mai bună a rolului central al luminii în lumea modernă şi vor sărbători, de asemenea, aniversari demne de remarcat în 2015, de la primele studii de optică de acum 1000 ani până la descoperirile din domeniul comunicațiilor optice care fac posibilă existenţa Internetului în ziua de astăzi. Evenimentul este susținut de o serie de sindicate științifice internaționale și de Consiliul Internațional al Științei și are mai mult de 100 de parteneri din peste 85 de țări.