S-a deschis Competiția Astro Pi 2019-2020
2, October 2019

A fost lansată competiția AstroPi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Raspberry Pi Foundation. Agenția Spațială Română (ROSA) invită tinerii din România să creeze și să trimită coduri de programare ce ar putea rula pe computerele de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Competiția Europeană AstroPi are două componente: Mission Zero (termen limită 20 martie 2020) și Mission Space Lab (termen limită 25 octombrie 2019).

Mission Zero

Mission Zero oferă studenților și tinerilor șansa de a-și executa programele de calculator în spațiu, pe ISS! Echipele scriu un program simplu pentru a afișa un mesaj adresat astronauților de la bord. Nu este nevoie de echipamente speciale sau abilități de programare, iar toți participanții care respectă regulile au garanția că programele lor vor rula în spațiu. Echipele vor primi, de asemenea, un certificat special care arată exact unde a fost Stația Spațială atunci când a rulat programul lor.

 

Orice are 14 ani sau mai puţin poate participa în echipe de două până la patru persoane, Supravegheate de un profesor sau mentor. Condițiile suplimentare de participare pot fi accesate aici.

Termenul limită de înscriere este 20 martie 2020.

Mission Space Lab

Concursul Mission Space Lab constă în proiectarea și scrierea codului pentru un experiment care să ruleze pe un computer AstroPi de la bordul ISS. Cele mai bune experimente vor fi instalate pe ISS, iar echipele vor putea analiza rezultatele și vor scrie un raport despre ceea ce s-a descoperit. Echipele care vor scrie cele mai bune zece rapoarte vor fi selectate drept câștigătoare ale competiției Astro Pi Mission Space Lab.

Oricine are 19 ani sau mai puțin la momentul înscrierii poate participa la competiție, în echipe de două până la șase persoane, supravegheate de un profesor sau mentor. Condițiile suplimentare de participare pot fi accesate aici.

Prima fază a competiției Mission Space Lab, cea de proiectare, a fost lansată. În această fază, echipele trebuie să găsească o idee pentru experiment. Nu este necesară încă scrierea de cod, dar echipele ar trebui deja să se gândească la cum vor scrie programul, pentru a se asigura că obiectivul lor este fezabil. Echipele se pot înregistra pe pagina Astro Pi Mission Space Lab.

Termen limită de înscriere este 25 octombrie 2019.

Condițiile complete de participare, precum și alte detalii sunt disponibile aici

Credit imagine: Agenția Spațială Europeană (ESA)