Roverul geamăn de pe Pământ al lui ExoMars începe misiunea în „Mars Terrain Simulator”
14, July 2021

Replica roverului ExoMars care va fi utilizată la Centrul de Control al Operațiunilor Rover pentru sprijinirea instruirii și operațiunilor misiunii este complet asamblată și a finalizat primul său drum în jurul Mars Terrain Simulator, la ALTEC, în Torino, Italia.

„Modelul de testare la sol” (GTM) va avea un rol esențial în lunile următoare, pe măsură ce operatorii roverului se pregătesc pentru sosirea roverului Rosalind Franklin pe Marte, la Oxia Planum, în iunie 2023.

GTM a finalizat deja teste de comandă importante în stare de staționare, în camera curată de la Thales Alenia Space, iar acum a fost complet asamblat în Mars Terrain Simulator.

Pentru a reprezenta cel mai bine ceea ce va experimenta adevăratul rover Rosalind Franklin pe Marte, GTM este susținut de un dispozitiv ce reproduce nivelul gravitațional marțian.

Gravitația pe Marte este aproximativ cât o treime din cea de pe Pământ, astfel încât două treimi din masa totală de 290 kg a roverului este absorbită de „Dispozitivul Rover de Descărcare”, atașat la GTM din tavanul zonei de testare. Operatorii roverului vor repeta multiple activități cu roverul replică, de la deplasarea pe diferite suprafețe de teren până la implementarea instrumentelor sale științifice.

Primele teste au constat în simple activități de condus: deplasarea pe diverse suprafețe, abordarea unei pante laterale, unui deal mic și unui teren acoperit cu bolovani. De asemeni, în vârful dealului roverul a primit comanda să capteze o secvență panoramică de imagini.

GTM va fi de asemenea utilizat pentru activități de foraj. Unicitatea roverului ExoMars în explorarea pe Marte constă în faptul că va primul care va fora 2m sub suprafața marțiană pentru a prelua probe ce vor fi analizate în laboratorul său sofisticat de la bord. Având în vedere că atmosfera subțire marțiană nu oferă decât o protecție redusă împotriva radiațiilor și de reacțiile fotochimice de la suprafață, este mai probabil ca probele subterane să includă biomarkeri. A înțelege dacă a existat vreodată viață pe Marte este o întrebare cheie pentru știința planetară și se află în centrul programului ExoMars.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA / ExoMars / NavCam