Rosetta se pregăteşte pentru periheliu
14, July 2015

Investigațiile misiunii Rosetta asupra cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko continuă pe măsură ce a început numărătoarea inversă până la periheliu – cel mai apropiat punct de Soare de-a lungul orbitei cometei – atunci când activitatea cometei este de așteptat să fie la intensitate maximă, pe 13 august.

Rosetta studiază cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko de mai bine de un an, observațiile începând odată cu apropierea de cometă în martie 2014. După sosirea la o distanță de 100 km de cometa cu doi lobi pe 6 august, Rosetta a petrecut un an intens analizând proprietățile acestui organism intrigant – praful, gazele și plasma din interior, de la suprafață și înconjurătoare.

Cometele sunt cunoscute a fi compuse din praf şi gheaţă. Pe măsură ce această gheaţă este încălzită de Soare, ea se transformă direct în vapori, gazul atrăgând şi praful cometei cu el. Împreună, gazul și praful creează o atmosferă neclară, sau coamă, iar cozi adesea spectaculoase se extind pe distanţe de zeci sau sute de mii de kilometri în spațiu.

În timp ce observațiile de la sol pot monitoriza evoluția coamei şi a cozii de departe, Rosetta poate studia şi sursa acestei activități direct din nucleu. Un aspect important privind studiul pe termen lung pe care îl realizează misiunea Rosetta este modul în care activitatea creşte şi descreşte de-a lungul orbitei cometei.

Cometa face o navetă 6.5 ani în jurul Soarelui de la dincolo de orbita lui Jupiter – punctul cel mai îndepărtat – până între orbita Pământului şi cea a lui Marte, punctul cel mai apropiat.

Rosetta s-a întâlnit cu cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko la 540 de milioane de kilometri de Soare. În prezent, la aproape o lună până la periheliu, această distanță este mult mai mică: 195 de milioane de km. Călătorind la aproximativ 120 000 kilometri pe oră la momentul actual, Rosetta și cometa se vor afla la 186 milioane km de Soare până pe 13 august.

“Periheliul este un reper important în calendarul oricărei comete, și chiar mai mult de atât pentru misiunea Rosetta, deoarece aceasta va fi prima dată când o navă spațială a urmărit o cometă de aproape în timp ce aceasta se mişca prin această fază a călătoriei sale în Sistemul Solar”, a spus Matt Taylor, om de ştiinţă în cadrul proiectului Rosetta.

“Aşteptăm să ajungem la periheliu, după care ca parte a studiilor noastre pe termen lung vom continua să monitorizezam modul în care nucleul, activitatea și de mediul de plasmă al cometei suferă modificări în anul următor.”

Credit imagine: ESA