Agenția Spațială Română (ROSA) invită graficienii și artiștii români să se înscrie la competiția CHEOPS, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Participanții au șansa unică de a-și vedea lucrarea afișată pe racheta ce va transporta satelitul CHEOPS. Termenul limită pentru înscrieri este 31 ianuarie 2018, iar câștigătorul va fi anunțat până la finalul lunii februarie.
Studenții de la artă grafică sau design, precum și artiștii și designerii aflați la începutul carierei au șansa ca una dintre lucrările lor să facă parte din istoria ESA. Lucrarea câștigătoare va fi pusă pe fuzelajul rachetei Soyuz, stratul exterior rezistent care protejează satelitul. Aceasta va fi vizibilă în timpul pregătirilor pentru lansare și pe durata lansării propriu-zise, precum și în fotografiile și înregistrările video ce vor fi făcute de la portul spațial Kourou, din Guyana Franceză.
Câștigătorul va putea participa la evenimentul de lansare CHEOPS din Europa, în calitate de invitat ESA, și își va vedea designul proiectat spre cer. Misiunea CHEOPS va fi pregătită pentru lansare până la finalul anului 2018.
Participanții sunt invitați să-și exprime creativitatea așa cum doresc, condiția fiind ca designul lor să fie inspirat de tematica misiunii CHEOPS, ce va observa exoplanetele aflate pe orbită în jurul stelelor din proximitate. Pentru a fi eligibili, participanții trebuie să înscrie lucrări originale și să aibă drepturi legale depline pentru orice parte din lucrarea lor care nu este creație proprie. Înscrierile care sunt considerate nepotrivite din motive religioase, rasiale, de gen sau politice vor fi declarate neeligibile, fără drept de apel sau contestație, și nu vor fi publicate.
Preselecția va fi făcută de un juriu format din reprezentanți din proiectul CHEOPS, consorțiul CHEOPS și echipa de comunicare ESA. Decizia finală va fi luată de managementul proiectului CHEOPS.
Aflați mai multe despre CHEOPS de pe paginile dedicate ESA și de pe paginile despre misiune de la Universitatea din Bern.
Regulamentul complet al competiției poate fi accesat aici.
Credit imagine: ESA