România reprezentată la Workshopul de vară anual ESA pentru profesori
1, August 2014

40 de cadre didactice din 17 state membre ESA au luat parte la workshopul de vară organizat anual de către ESA pentru profesori şi găzduit la Centrul European de Cercetări și Tehnologii Spațiale (European Space Research and Technology Centre – ESTEC) în Noordwijk, Olanda, între 21 şi 25 iulie 2014.

În timpul acestui eveniment dedicat profesorilor de liceu care predau Științe, Tehnologie, Inginerie sau Matematicǎ (cunoscute drept materii STEM), acestora le-au fost prezentate diferite metode și resurse care le permite să aducă domeniul spațial în sala lor de clasă. Ovidin Trofin, profesorul român care a luat parte la eveniment, a rezumat workshopul în următoarele cuvinte:

“Am văzut pe peretele muzeului Space Expo lângă ESTEC scrise câteva cuvinte care cred că reflectă un lucru atât de adevărat: « Pământul are nevoie de mai mult spațiu. » ”  

În cadrul evenimentului au avut loc prezentări inspiraţionale, ateliere practice și diferite experimente. Workshop-ul din acest an a fost concentrat pe Rosetta, misiunea istorică ESA, care va ateriza pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko în cursul anului 2014. Experimentele folosind comete și misiunea Rosetta au fost realizate pentru a ilustra concepte fundamentale din fizică și chimie,iar aplicaţiile în chimie și biologie au fost discutate cu profesorii în detaliu. 

Alte sesiuni ale acestui workshop au inclus o demonstrație de resurse legate de teledetecție, Stația Spațială Internațională, și vehiculele de transport automat ESA și nu a fost uitat nici rolul birourilor naționale ESERO, care a fost evidențiat profesorilor.

Mai multe informații despre workshop se pot găsi aici.