Institutul de Științe Spațiale (ISS) este prezent la simpozionul internațional dedicat Misiunii LISA, primul observator de unde gravitaționale din spațiu, construit și lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA) în colaborare cu Administrația Națională de Aeronautică și Spațiu – NASA. Agenția Spațială Română (ROSA) este direct implicată și a susținut încă de la început participarea României în consorțiul Misiunii, iar Institutul de Științe Spațiale este membru al colaborării din anul 2018.
Misiunea LISA va fi capabilă să detecteze unde gravitaționale produse de sisteme binare de obiecte astronomice ultra-compacte, cum ar fi găuri negre sau stele neutronice.
Cel de-al 13-lea Simpozion Internațional al colaborării LISA are loc în perioada 1-3 septembrie 2020.
Simpozionul LISA este cea mai mare întâlnire a colaborării și are loc o data la doi ani. Ediția de anul acesta se va desfășura online și va consta din prezentări înregistrate în avans precum și prezentări în direct. Conferința este gratuită și deschisă publicului larg.
Majoritatea prezentărilor înregistrate în avans sunt deja disponibile la acest link.
Prezentările vor fi atât generale, despre studiul undelor gravitaționale, despre progresul misiunii LISA, despre activitățile curente desfășurate în cadrul consorțiului, precum și noutăți referitoare la observațiile de unde gravitaționale de la sol, etc. cât și pe diverse subiecte specifice, cum ar fi prelucrare și analiză de date, astrofizică multi-mesager, observații de unde gravitaționale etc., în cadrul sesiunilor dedicate. De asemenea vor exista sesiuni dedicate legate de partea instrumentală și hardware a Misiunii. Nu în ultimul rând, deoarece consorțiul misiunii pune un accent deosebit pe educație și diseminare și pe implicarea tinerilor în activitățile LISA, va exista o sesiune dedicată acestui subiect.
Institutul de Științe Spațiale (ISS) participă la această conferință prin membrii săi din cadrul colaborării LISA și are acceptate în cadrul Simpozionului două prezentări pre-înregistrate în cadrul secțiunilor de Algoritmi științifici (Ana Caramete) și Găuri negre super-masive/ Evoluție galactică (Răzvan Balașov) în care este descrisă activitatea grupului ISS-Sci în cadrul colaborării LISA.
Modalitatea de desfășurare a Simpozionului este explicată în detaliu la acest link.
Credit imagine: ESA–C.Carreau