România găzduiește primul masterclass local din Europa despre noul telescop spațial James Webb
12, February 2020

Agenția Spațială Europeană deschide, în România, seria unor workshop-uri locale dedicate lansării telescopului spațial James Webb — James Webb Space Telescope (JWST). Acesta va avea loc la Institutul de Științe Spațiale, în zilele de 17 și 18 februarie 2020. Participarea este gratuită și se face pe bază de înregistrare.

Workshop-ul este organizat de cercetătorii Laurențiu Caramete, Bogdan Dumitru și Răzvan Brașov de la Institutul de Științe Spațiale (ISS) și îi are ca invitați pe Marco Sirianni și Tim Rawle de la Agenția Spațială Europeană (ESA)

În Europa vor avea loc 17 astfel de evenimente, dedicate pregătirii comunității astronomice europene pentru oportunitățile de cercetare ce vor apărea odată cu lansarea telescopului James Webb. Acestea vor avea loc în perioada februarie – aprilie, ISS fiind gazda primului.

Pe durata acestui workshop local, participanții vor fi familiarizați cu statutul misiunii JSWT și cu instrumentele științifice de la bord (NIRCam, NIRSpec, NIRISS și MIRI). În plus, vor fi prezentate și discutate atât uneltele disponibile pentru propuneri, cât și modurile științifice de observare.

Evenimentul are loc și în contextul în care s-a deschis apelul pentru propuneri științifice pentru JWST. Pe baza acestora, se alocă intervale de timp pentru diverse observații ale telescopului spațial.

În prealabil, Agenția Spațială Europeană a organizat un Master Class la începutul lunii februarie, în care cercetători din 15 State Membre au fost invitați să învețe mai multe despre instrumentele de planificare, resursele și documentația disponibilă. Participanții vor transmite mai departe aceste cunoștințe în cadrul unui workshop organizat în propria țară.

Evenimente asemănătoare au loc, în paralel, în Statele Unite ale Americii, Africa, Asia și Australia.

Telescopul Spațial James Webb va fi urmașul lui Hubble, estimându-se a fi lansat în prima jumătate a anului viitor. Gama largă de obiective ale telescopului include detectarea primelor galaxii din Univers şi studierea evoluţiei acestora de-a lungul timpului cosmic, observarea naşterii de noi stele şi a sistemelor lor planetare şi studierea planetelor din Sistemul nostru Solar şi din jurul altor stele.

Mai multe informații și detalii despre înscrierea la eveniment sunt disponibile pe pagina workshopului.

Mai multe informații despre JWST pot fi găsite aici.

Credit imagine: ESA