România a semnat acordul de aderare la Agenția Spațială Europeană (ESA)
20, January 2011

Ceremonia semnarii Acordului dintre Guvernul Romaniei si Agentia Spatiala Europeana privind aderarea Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene a avut loc pe data de 20 ianuarie 2011 la Ministerul Afacerilor Externe. Acordul a fost semnat de Jean-Jaques Dordain, Director General ESA si Marius-Ioan Piso, Director General al Agentiei Spatiale Romane, in prezenta lui Teodor Baconschi, Ministru de Externe al Romaniei, a cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, Presedintele Consiliului Stiintific al Agentiei Spatiale Romane si a mai multor personalitati. Agentia Spatiala Europeana (ESA) este organizatie interguvernamentala fondata in 1975, avand 18 state membre. ESA este considerata cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stintific si tehnologic si cu rol crescator in domeniul securitatii.

Romania a incheiat primul Acord cu ESA in 1992, ratificat prin Legea nr. 40/1993 si urmat de alt acord in anul 1999. Incepand cu 2006, Romania este Stat European Cooperant al ESA.  

Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizațiilor din Romania la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie. Apartenența României la ESA conduce la importante garanții atat pentru nivelul cercetării-dezvoltării, dar și pentru industria națională de înaltă tehnologie. Accesul direct la sistemele spațiale ESA va permite dezvoltarea aplicațiilor spațiale pentru agricultură, mediu, transporturi, măsurarea dezastrelor, telemedicină. 

Conform deciziei Consiliului Agenctiei Spatiale Europene (ESA) din 16 decembrie 2010, Romania a fost acceptata in unanimitate ca al 19-lea membru cu drepturi depline.

 

{phocagallery view=category|categoryid=24|limitstart=0|limitcount=0|displaydetail=0|displaydownload=0}