Raportul ESA 2022 cu privire la mediul spațial
11, mai 2022

Planeta noastră este înconjurată de sateliți care desfășoară activități importante pentru a studia clima noastră în schimbare, pentru a furniza servicii de comunicații și navigație globale și pentru a ne ajuta să răspundem la întrebări științifice importante.

Dar pe orbitele lor ajung deșeuri spațiale periculoase din alte misiuni din trecut – bucăți de sateliți defecți și rachete care se mișcă cu viteză  – care amenință viitorul nostru în spațiu.

În 2002, comitetul specializat — Inter-Agency Debris Coordination Committee (IADC) — a publicat Ghidul de reducere a deșeurilor spațiale. Măsurile descrise în liniile directoare stabilesc modul de proiectare, de manevrare și de eliminare a misiunilor spațiale astfel încât să prevină crearea de alte deșeuri. Ele au reprezentat un pas major pentru protejarea orbitelor și au servit drept bază pentru politica spațială, legislația națională și standardele tehnice timp de două decenii.

Începând cu 2016, Biroul ESA pentru Deșeuri Spațiale a publicat un raport anual privind mediul spațial pentru a oferi o imagine de ansamblu transparentă a activităților spațiale globale și pentru a determina cât de bine aceste măsuri, dar și alte măsuri internaționale de reducere a deșeurilor, îmbunătățesc sustenabilitatea pe termen lung a zborurilor spațiale.

Acestea sunt câteva dintre principalele constatări ale raportului 2022.

  • În prezent sunt lansați mai mulți sateliți decât oricând.
  • Acest lucru este determinat de creșterea numărului și a dimensiunii constelațiilor comerciale de sateliți pe orbita joasă a Pământului.
  • Majoritatea, dar nu toate, corpurilor de rachete lansate astăzi sunt plasate în siguranță pe orbite de eliminare conforme sau îndepărtate de pe orbita joasă a Pământului înainte de a se putea fragmenta în bucăți periculoase.
  • Dar sateliții activi din ziua de azi trebuie să se ferească din calea obiectelor care au fost lansate cu zeci de ani în urmă și care de atunci s-au rupt în fragmente.
  • La sfârșitul duratei de viață prea puțini sateliți sunt eliminați de pe orbitele joase ale Pământului puternic congestionate.
  • Progresele tehnologice ne îmbunătățesc capacitatea de a identifica și urmări fragmente mai mici de deșeuri spațiale.
  • Comportamentul nostru în spațiu se îmbunătățește, dar este încă nesustenabil pe termen lung.

 Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/ID&Sense/ONiRiXEL, CC BY-SA 3.0 IGO